Babil.com’u keşfettiğimden beri Libronet.net’in yeni projelerini merakla bekler oldum. Bu projelerin son ortaya çıkanı -Calibro- ise Libronet’in attığı en büyük adım olduğunu söyleyebilirim. Calibro, uzun süren bir bekleyişin ardından satışa sunuldu. Çıkar çıkmaz sipariş edemesem de piyasaya çıkışından yaklaşık bir hafta sonra ben de Calibro’ma kavuştum. Ürünü almayı düşünen fakat internette pek inceleme yazısı bulunmadığı için Calibro hakkında yeterli bilgiyi edinemeyen kullanıcılar için ürünün incelemesini yazmaya karar verdim.
Çok uzatmadan incelemeye başlamak istiyorum. Öncelikle Babil’in Calibro’yu iki model olarak satışa sunduğunu belirtmekte fayda var, 249 TL etiket fiyatıyla Calibro Touch Lux ve bu modele göre daha mütevazi özelliklere sahip olan 149 TL’lik Calibro Basic. Ben Touch Lux modelini tercih ettim çünkü iki model arasında var olan farklar benim sıkça kullanacağım özelliklerdi.
İki model arasında ne fark var?
Touch Lux modelinde ekran ışığı ve dokunmatik ekran yer alırken Basic modelinde bunlar yer almıyor. Haliyle ekran ışığı olmadığında karanlık bir ortamda kitap okuma şansına sahip olmuyorsunuz. Dokunmatik de var olmadığı için cihaz üzerinde gerçekleştireceğiniz tüm işlemleri fiziksel tuşlar aracılığa gerçekleştiriyorsunuz. Bir diğer önemli fark ise ekran çözünürlüğü Basic, Touch Lux’e göre daha düşük çözünürlüğe sahip bir ekran barındırıyor.
Ben sıkı bir basılı kitap taraftarıyım, Calibro’da beni cezbedecek neler var?
Daha önce “e-Kitap mı Basılı Kitap mı?” adlı yazımda e-kitap ve basılı kitap karşılaştırması yapmıştım. O karşılaştırmada e-kitap okuyuculardan da fazlasıyla bahsetmiştim. Bir e-kitap okuyucudan alınabilecek temel özelliklerin tamamı Calibro’da da mevcut. Bu özellikleri daha dikkatli inceleyebilmek için farklı soru başlıklarının altında ayırdım:
Ekran ve Dokunmatik
Ekran konusu benim için oldukça önemli bir konu olduğu için buradan başlıyorum çünkü birçok kullanıcı için de bunun önemli olduğunu düşünüyorum. Öncelikle şunu belirtmekte fayda var; yüzlerce liraya aldığımız telefonlarımızdan vb. cihazlarımızın bize sunduğu oldukça yüksek ekran kalitelesini, Calibro’dan beklemek son derece yanlış olur. Çünkü Calibro e-kitap okuyucu dünyasının sıkça kullandığı bir mürekkep teknolojisi olan e-ink’i kullanıyor. E-ink teknolojisini daha duymayanlar için; normal ekran mantığından çok daha farklı bir şekilde çalışan, oldukça düşük bir enerji tüketimi olan bir teknoloji olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca bu ekran da tıpkı normal kitaplar gibi bir ışığa ihtiyaç duyuyor. Bu teknolojiyi anlatırken Touch Lux’ta yer alıp Basic modelinde yer almayan ekran ışığı özelliğine de değinmiş olduk.
Teknik anlamda ekrana dönersek, karşımıza 6 inçlik 1024 x 758 ekran çözünürlüğüyle 212 dpi piksel yoğunluğuna sahip bir ekran çıkıyor. Bu özellikler değerlendirildiğinde yeterli seviyede gözükse de ekranın ne tür bir performans sergilediği tam olarak aleti kullanmaya başlayınca anlaşılıyor. Açıkçası ben Calibro’yu ilk elime aldığımda beni hayal kırıklığına uğratan ekranı olmuştu, fakat sonra kendimi birden; başta belirtiğim gibi telefonların ekranlarına göre ayarladığımı fark edince bu hayal kırıklığının gereksiz olduğunu düşündüm. Zaten kitap okudukça bu ekranın yeterli bir çözünürlüğe sahip olduğunu anladım. Evet, gözünüzün dibinize getirdiğinizde yazılardaki çözünürlük düşüyor fakat böyle kitap okunamayacağı bir gerçek olduğu için cihaz, normal bir kitap okuma mesafesinde tutulduğunda yazıların yeterli çözünürlüğe sahip olduğunu söyleyebilirim. Basic’in nasıl bir ekran performansı sunduğuna dair bir fikrim yok ama ekran adına daha düşük özelliklere sahip olduğunu düşünürsek daha düşük bir performans verecektir.
Akıllı telefon ve tabletler bu sorunu atlatmış olsa da e-kitap okuycular dünyasında dokunmatik performansı da önemli bir faktör. Bu yüzden Calibro’nun dokunmatik performansına gelecek olursak, oldukça başarılı diyebilirim. Mükemmel olduğunu söyleyemem ama oldukça iyi. Çoğunlukla tepkimelere hızlı cevap veriyor ve ufak dokunuşları algılayabiliyor. Kısacası dokunmatik konusunda kuşkusu olan kullanıcıların gönlü rahat olabilir.
Performans
Dürüst olmam gerekirse Calibro tahmin ettiğimden çok daha başarılı bir performans sunuyor. Sayfa ve menü geçişlerindeki bekleme süreleri oldukça az. Yine sayfa yaklaştırma gibi özelliklerde de performans yeterli düzeyde. Teknik bilgilerini de paylaşacak olursak 1 GHz’lik işlemci ve 256 MB RAM’e sahip. Çoğu kullanıcı bu özellikleri oldukça düşük bulabilir fakat bu değerlendirmelerini bir akıllı telefon için değil bir e-kitap okuyucusu için yapmalarında fayda var. Bu özellikler Calibro’nun yeterli performansı sunmasına olanak veriyor.
Hafıza
Libronet; kullanıcıların arşivlerini tamamen Calibro’ya aktarmaya olanak vermek için, 4 GB’lik disk alanın yanında microSD kart ile 32 GB’ye kadar ek harici hafıza artımı şansı sunmuş. Bu avantajın bazıları için fazlasıyla yeterli bazıları içinse tüm koleksiyonlarını aktarmaları için tam yerinde bir özellik olduğu düşünülebilir. E-kitapların düşük boyutlara sahip olmasından hafıza kısmında Calibro’ya tam puan verilebilir.
Tasarım
Calibro’nun gerçekten başarılı olduğu bir konu da tasarım. Oldukça sade ve başarılı bir tasarıma sahip. 6 inçlik bir ekrana sahip olsa da cihaz tek elle tutulabiliyor (eğer benimkiler gibi biraz büyük ellere sahipseniz). Ayrıca fiziksel tuşlarında dümdüz olmaması ve parmaklara göre kavislenmesi oldukça başarılı bir düşünce. Calibro’nun arkasında alt tarafta ufak bir ivme mevcut. Bu ivme ile beraber cihaz çok az daha kalınlaşıyor. Bu ivmenin kullanışlık açısından önemli bir olumlu katkı yaptığı söylenebilir. Parmağınızı o ivmeye koyduğunuzda Calibro’yu daha güvenli şekilde tutabiliyorsunuz. Calibro’nun arka yüzeyi biraz daha iyi olabilirmiş deditirdi bana çünkü arka yüzey kaygan. Bu da cihazı tutarken önemli bir eksik olarak göze çarpıyor.
Yazılım
Calibro’yu kullanmak öğrenmek için çok vakit kaybettiğimi söyleyemem. Hızlıca tamamen kullanmayı çözdüm çünkü tıpkı tasarımda olduğu gibi yazılımda basitlik ve sadelik üzerine kurulmuş durumda. Kullanışlılık olarak bu şekilde değerlendirebilirken yazılımın daha çok bilinmesi gereken konularına gelmek istiyorum. Öncelikle “Ben cihaza x formatında kitap atıp okuyacağım, benim formatımı destekliyor mu?” diye soranlara şu formatları destekliyor diye cevap verebilirim:
PDF, PDF (DRM), EPUB, EPUB (DRM), DJVU, FB2, FB2.ZIP, DOC, DOCX, RTF, PRC, TCR, TXT, CHM, HTM, HTML, MOBI, ACSM
Şahsen PDF formatında bir yükleme yaptım ve oldukça iyi bir performans aldım. Ardından Google Play üzerinden satın aldığım bir kitabı (acsm formatındaydı) cihaza attığımda Adobe kimliğimle giriş yapmam istendi. Bu girişi gerçekleştirdikten sonra birkaç ufak işlemin ardından Google Play’den satın aldığım kitabı da başarıyla Calibro’ya aktarmış oldum.
Calibro, kendi içinde kitap yükleyebilmemiz için bir mağazaya sahip fakat bu mağazanın kitap çeşitliliği yönüyle fazlasıyla zayıf olduğunu belirtmemde fayda var. Henüz çok yeni bir proje olduğunu varsayarsak bu sayının ileride hızla artacağını göz önünde bulundurarak bu önemli eksikliği görmezden gelebiliriz.
Bunların yanında kitap okurken kitap içerisinden not alma şansına sahibiz. Bu işlemi gerçekleştirmek de oldukça basitleştirilmiş. Aşağıdaki özelliklerin çoğu bence çok gereksiz olsa da cihazda kendine yer edinmiş. Ayrıca ben mi bulamadım bilmiyorum delicesine aramama rağmen Dropbox ve Scrible özelliğini aktif edemedim. Ufak bir araştırmamdan sonra bu sorunla birçok kullanıcının karşılaştığını gördüm. Tahminimce bu özellikler ve tanıtılıp henüz alette var olmayan özellikler yakın zamanda güncellemelerle gelecektir. Calibro içerisinde bulunan uygulamalar:
Dropbox, Kitap Mağazası, Tarayıcı, Hesap makinesi, Sözlük, Takvim & Saat, Satranç, Klondike, Fotoğraf Albümü, RSS, Sudoku ve Scrible.
Bir başka eksik özellik de “Paylaş” özelliğinin bulunmaması. Yine tanıtımda kendine yer edinmiş ama henüz Calibro’nun içerisinde olmayan “Paylaş” özelliği sayesinde kitaplardan arzu edilen sözler, cümleler vb. gibi kelime ve kelime grupları sosyal ağlarda paylaşılabiliyor.
Sözlük konusuna da değinmek istiyorum. Diller arası birçok çeviri sözlük bulunurken açıklamalı bir Türkçe sözlük bulunmamakta. Bu da kitabın içerisinde geçen anlamını bilmediğimiz bir sözcük olduğunda öğrenmemizi kolaylaştırmıyor. Bence bu eksiklik kısa süre içerisinde halledilmesi gereken bir şey.
Şarj
Libronet cihazın özelliklerinin sunulduğu sayfada 30 gün pil ömrü olduğu yazmış fakat ben buna inanmıyorum. Kaldı ki izlenimlerimde bunun gerçek olmadığı yönünde. Çünkü parlaklık düzeyi, wifi bağlantısı gibi faktörler şarjı oldukça etkileyen şeyler. Bunlar açık veya yüksek olduğunda şarjın 30 gün gitmesi gibi bir şey düşünülemez. Her ne kadar daha kullanmaya başlayalı çok bir süre olmasa da ben tahmini olarak 1 haftalık bir kullanım süresi olduğunu düşünüyorum. Bu kısmı kullanma deneyimim arttıktan sonra düzenleyip daha doğru bir tespit yapacağım bu yüzden 1 haftalık kullanım süresinin tamamen benim tahminim olduğunu belirtmemde fayda var.
Kişisel Yorumum
Her ne kadar yazı içerisinde özellikleri size tanıtırken araya kendi düşüncelerimi de serpiştirmiş olsam da, tam anlamıyla kişisel yorumumu bu kısımda söylemek istiyorum. Öncelikle Calibro tamamen yerli bir e-kitap okuyucu değil çünkü aynı cihazların satışını yurt dışında gerçekleştiren PocketBook firmasıyla Libronet bir anlaşmaya gidip bu cihazları Türkiye’ye uyarlamış. Bu uyarlamanın oldukça başarılı olduğunu söyleyebilirim. Calibro, e-kitap okuyucu dünyasına yeni şeyler katmıyor fakat bir e-kitap okuyucusundan beklenen tüm özellikleri sunuyor. Türkiye’de henüz yeni yeni gelişmeye başlayan e-kitap sektörünün Calibro ile beraber yukarı doğru ivme kazanacağı düşüncesindeyim. Libronet gerçekten yaptığı işleri özen ve kalite ile yapan bir şirket. Bunun en açık örneği babil.com olarak görülebilir. Calibro ise oldukça başarılı bir proje fakat halen eksikleri mevcut. Bu eksikleri tamamlandığında daha iyi bir e-kitap okuyucusu olacağından şüphem yok.
E-Kitap dünyasına giriş yapmak isteyenlerin Calibro ile giriş yapmasını öneriyorum çünkü Calibro fiyatının sunabileceği özelliklerden daha fazlasına sahip. Arzu eden e-kitap konusunda çekingen olan basılı kitap severler Basic modeli ile bu dünyaya giriş yapabilir. Ben ise e-kitap dünyasını daha iyi şekilde tanımaları için Touch Lux modelini öneriyorum.
Not: Düşük çözünürlüklü fotoğraflar için özür dilerim, daha iyisini çekebilecek ekipmana sahip olmadığım için bunlarla yetinmek zorunda kaldım. Fakat siz Calibro’ya ait daha iyi fotoğraflar ve teknik bilgi görmek isterseniz Calibro’nun web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Ayrıca Calibro kullanıcıları için rehber niteliğinde olan şu yazılara da göz atmanızı tavsiye ediyorum:
Google Play Kitaplar’dan Alınan Kitaplar Calibro’ya Nasıl Aktarılır?
Google Play Kitaplar’dan Alınabilecek Uygun Fiyata Sahip Popüler Kitaplar
Calibro içerisinden ekran görüntüleri:
Güzel bir inceleme olmuş, teşekkürler.
Merhabalar, cok tesekkurler bilgiler icin. Bir sorum olacakti, pdf dokumanlarda metinler koca bir a4 sayfanin ortasinda sayfanin ucte birini kapsayacak sekilde mizanpajlanabiliyor biliyorsunuz. Boyle durumlarda ekran buyuklugunu en verimli sekilde kullanacak sekilde metin ekrana gore olceklendirilebiliyor mu? Bir de pdf dokumanlarda font degisikligi yapilabiliyor mu? Zaman bulurda donus yapabilirseniz simdiden tesekkurler
Merhaba,
Okuduğunuz için teşekkür ederim. Sorularınızdan sonra cihazı bir de sizin sorularınız yönüyle inceledim. Öncelikle benim anladığım kadarıyla sorunlarınıza cevaplar vereyim: PDF dosyalarında ekranı tam verimli şekilde kullanabiliyoruz yani PDF yazıları ekrana tam oturuyor ve bunda bir sorun olmuyor. Yazı tipleri konusuna gelirsem, yazı tiplerini değiştirebiliyorsunuz fakat bu değişim gözlemlediğim kadarıyla sadece menü içeriklerinin yazı tipine etki ediyor yani okuduğunuz dosyadaki yazı tipi değişmiyor. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Arzu ettiğiniz başka sorular var ise yine yardımcı olmaya hazırım.
Selamlar, bu içten incelemeniz için teşekkürler. Fiyatının uygun olması sebebiyle Calibro Basic almıştım fakat ekran çözünürlüğü yeterli gelmediği için değiştireceğim. İade edip Calibro Touch Lux almayı planlıyorum. Sizden bir ricam var, bunu menü, tasarım vs. ögeleri Basic modeli ile karşılaştırabilmek için söylüyorum. Acaba cihazdan ekran görüntüsü alıp buraya koyma şansınız var mı? Mesela anasayfadayken, internet tarayıcıdayken, kitap okuma sayfasındayken vs. Çok memnun olurum, şimdiden teşekkürler.
Merhaba,
Bu güzel öneriniz için teşekkür ederim. Arzu ettiğiniz üzere istediğiniz ekran görüntülerini eklemeye çalıştım. Umarım işinizi görecek türdendirler.
Hızlı güncellemeniz için teşekkürler. Bir soru daha sorayım müsaadenizle. Ben de ekran görüntüleri aldım fakat cihaz içinde bulamıyorum. Ana dizindeki “screens” klasöründe olması gerekmiyor mu?
Bahsettiğiniz üzere “screens” klasöründe olması gerekirdi çektiğiniz ekran görüntülerinin. Ekran görüntüsünü çektikten hemen sonra karşınıza bir uyarı çıkıyor mu? “Buraya kaydedildi…” gibi bir şey.
Evet, çıkıyor fakat klasörde gözükmüyor. Çok garip. Sırf bu yüzden geri teslim etmeden önce fabrika ayarlarına döndürüp bir daha deneyeceğim. İlginiz için çok teşekkürler. Bir de şöyle bir şey dikkatimi çekti. Şimdi kitap yükleyebilmek için bilgisayarıma bağlıyorum. Doğal olarak bellek gibi görüyor ve içine EPUB biçimindeki kitapları atıyorum, sonra cihazın içinde de görüyorum. Fakat tekrar cihazı bilgisayara bağladığımda, cihaza attığım dosyaları göremiyorum. Yani sadece cihazın içinden erişim oluyor, ama bilgisayar vb. bir şeyden tekrar erişemiyorum onlara. Sizde de durum böyle mi?
Satın aldığım kitaplarda bu durum geçerli ama ücretsiz EPUB’larda bu olayla karşılaşmadım. Bu ortaya çıkan sorunun bir çeşit telif koruma işi olabileceğini düşünüyorum.
Merhaba Hakan bey,ben e-kitap teknolojisine daha doğrusu e-kitaba çok uzağım o yüzden belki herkes biliyordur ama ben bilmediğim için bir sorum olacak.ben yüksek lisansa başladım ve dolayısıyla e-kitap okumaları yapmamız gerekiyor sürekli.ben bize gönderilen pdf türü metinleri laptoptan açmak istediğimde önemli yerlerin altını çizemiyorum bi türlü.buna izin vermiyor.ve bu benim için büyük problem.pdf yi docx yada doc olarak çevirip wordde açtığımda ise metni yada kitabı resim olarak algılıyor ve yine metnin altını çizemiyorum.sanırım adobe reader paralı sürüm almamızı istiyor.bu sorunu aşmak için bir sürü program indirdim ama çözüm bulamadım.hepsi paralı sürüm istiyor. şimdi eğer ben calibro alırsam pdf dosyalarının ve diğer dosya türlerinin altını çizebiliyor muyum herhangi bir paralı adobe üyeliğim olmadan? Ya da paralı bir program almadan? İkinci sorumda e-kitap olmayan makaleleri de yükleyip açabiliyor muyuz? Yardımcı olursanız çok sevinirim.sırf bu yüzden calibro alıcam oluyorsa.
Merhaba Bahadır Bey,
Öncelikle yüksek lisansınızda başarılar dilerim. Sorularınıza anladığım kadarıyla cevap vermek istiyorum. Adobe Reader; bildiğim ve az önce deneyimlediğim kadarıyla ücretsiz sürümünde alt çizmeye ve not almaya olanak sağlıyor fakat, buna olanak sağlaması belki PDF’in koruma yapısı ile ilgilidir. Çünkü ben, deneyimlediğim bir tane PDF üzerinden bu kanıya vardım. Sizin PDF’lerinizde belki bir çeşit koruma var ve herhangi bir işaretleme bu yüzden yapılamıyor PDF üzerinde.
Calibro alt çizmede not eklemede çok da başarılı değil açıkçası. Bu yüzden çok daha resmi ve büyük işlerde Calibro’nun bu özelliği bir işe yaramayacaktır. İkinci sorunuzu ise şöyle cevaplayabilirim: Yukarıda yazıda belirttiğim formatların hepsine Calibro destek sağlıyor. Eğer belgeleriniz bu formatta iseler rahatlıkla okuyabilirsiniz. Ayrıca Calibro’nun ekran teknolojisi ile beraber, bir bilgisayardan okumaktan çok daha az göz yorucu şekilde okuyabilirsiniz metinleri. Kısacası sizin için şöyle özetleyebilirim. Eğer sadece okuma kısmına dair bir sorununuz var ise Calibro alabilirsiniz fakat, dosya üzerinde çeşitli işaretleme işlemleri yapacaksanız Calibro işinizi görmeyecektir.
Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.Saygılar
Merhaba yazınızı büyük bir ilgiyle okudum. Cihaza ilgili merak ettiğim bir konu var. İçinde grafikler tablolar resimler bulunan pdflerde cihazın performansı ne acaba? Kitap okumanın haricinde cihazı makale, araştırma yazıları okumak için de kullanmak istiyorum. Bununla birlikte bilgisayarıma indiridiğim makaleleri cihaza sorunsuz bir şekilde atma şansım da var mı? Teşekkürler.
Merhaba Erhan Bey,
Size dürüst bir cevap vermek gerekirse, PDF performansının görsel sayısıyla orantılı olduğunu söyleyebilirim. Eğer PDF dosyası içerisinde çok fazla görsel var ise performans bununla beraber düşecektir. Ama yine de okunabilmesi mümkün olacaktır çünkü bu düşüş başlangıçda sayfa açılması gibi şeylerde etki edecektir.
Kitap okumanın haricinde makale ve araştırma okuyabilirsiniz, yeter ki yazıda belirttiğim formatlarda olsunlar. Yazı okuma konusunda Calibro bir hayli işinizi görecektir. Umarım sorularınıza arzuladığınız cevapları verebilmişimdir. Başka bir sorunuz varsa sorabilirsiniz.
Hakan bey çok teşekkür ederim, gayet açıklayıcı oldu.
Rica ederim, iyi çalışmalar.
merhaba hakan bey bende e kitap okuyucu almayı dusunuyorum ama calibro mu yoksa kobo glo mu karar veremedim. Ben yds ye hazırlanıyorum ve gazete,dergi vb materyalleri okumayı dusundugum için hangi e kitap okucunun daha verimli olacagına karar veremedim. sizce hangisi daha iyi olur
Merhaba Ömer Bey,
Bahsettiğiniz model ile Calibro arasında bir fark yok sayılır. Hatta Calibro fiyatta ve bazı özelliklerde daha iyi olduğu söyleyenebilir. Benim şahsi önerim Calibro’dan yana.
tesekkurederim hakan bey o zaman bugun bir calibro siparişi vereyim
Rica ederim, şimdiden güle güle kullanın.
merhaba hakan bey,
ben de bir haftadır touch lux kullanıyorum ama dikkatimi çeken bir şey var. yazılar gri tonlamalı gibi, bir kelimedeki bazı harfler yarı yarıya silik, renk tonu farkı var, kitaptan mı dedim ama başka kitaplarda da böyle. çözünürlükten mi acaba dedim ama sizin ekran görüntüleriniz kitap netliğinde görünüyor. sizce neden olabilir ya da herkeste böyle de ben mi çok dikkatli olduğum için fark ettim acaba? 🙂
Merhaba Buket Hanım,
Sorununuzu daha iyi anlayıp, çözüme kavuşturabilmem için rica edersem cihazınızda bir kitap açıkken; yazıların ve ekranında gözükeceği şekilde bir fotoğraf çekip, “hakankoc@karavandakiadam.com” adresine mail atabilir misiniz?
iyi geceler hakan bey ben internette bazı sitelerden indirdiğim kitapları normal tabletime yükleyip okuyorum ama tabletin şarzı çok çabuk bitiyor televizyonda calibronun reklamını gördüm internette inceledim hoşuma gitti almayı düşünüyorum ama kafama takılan bir şey var kitapları sadece calibro mağzasındanmı almamız gerekiyor yoksa başka pdf siterindende indirebiliyormuyuz teşekkürler
Merhaba,
Hayır, sadece Calibro mağazasından kitap almak zorunda değilsiniz. Herhangi bir yerden temin ettiğiniz dosyaları da Calibro’da okuyabilirsiniz. Bunun için cihazınızı bilgisayara bağlamak veya cihaza okumak istediğiniz dosyaları içeren bir microSD kart takmanız yeterli.
Ayrıca size bir örnek teşkil etmesi bakımından aşağıdaki yazıya göz atabilirsiniz.
Google Play’den Satın Alınan Kitaplar Calibro’ya Nasıl Aktarılır?
Arkadaşlar belki basit bir soru olacak ama bilmediğimden soruyorum ben e -kitap okumuyorum ancak çok sık wordte bişiler okumam gerekiyor word üde aynı e-kitap gibi rahatça algılayıp okumamıza izin verirmi? Word formatı ile ilgili bir sorun yaşanırmı
Merhaba,
Yazının içerisinde yer alan “Yazılım” başlığı altında Calibro’da okuyabileceğiniz dosya formatları mevcut. DOC ve DOCX formatları Microsoft Office Word’e ait olduğu için rahatlıkla Calibro’nuzda bahsettiğiniz türden metinleri okuyabilirsiniz.
Merhabalar,cihaz ile pdf şeklinde çift sütunlu ygs-lys ders kitaplarını nasıl verimli kullanacağım.Malumunuz bu pdfler resim formatında tarayıcıdan taranarak elde ediliyor.Yazıları okumam açısından çift sütunlu olması beni zorlar.Bir de resim formatında olduğu için yazıların altını çizme ve metinden sözlük kullanma olayları olacak mı?Son olarak ders kitaplarında resimler de var bunlarla sayfa geçişleri ve görüntü verimi ne kadar iyi olucak.
Merhaba,
Görsel ağırlıklı dosyalarda alacağınız performans pek parlak olmayacaktır. Bu yüzden böyle bir amaç doğrultusunda cihazı alacaksanız, beklentilerinizin karşılanmayacağını bilmenizde fayda var.
hakan bey merhaba bir hafta önce sipariş verdiğim calibrom nihayet bugun elime ulastı size bir kaç sorum olacak. cihazı actıgımda içinde 20-22 tane yuklu kitap var ve kitaplar tek tek cihazın ekranında sıralı bilgisayardan bir kac kitap yukledim onlarıda ekrana attı ben ekranda bu kadar kitap gormek istemiyorum ve bunları iceriklerine gore,roman,ders notu vb şekilde klasor olusturmak istiyorum bu mümkün mü nasıl yapabilirim. ikincisi cihazı eline her alan kitaplarıma erişmesini istemiyorum bazı klasorlere şifreleme yapmam mümkün mü? simdiden tesekkurler
Merhaba Ömer Bey,
Öncelikle güle güle kullanmanız dileğiyle… Sorularınızın cevabını verecek olursam: Ana ekranda gördüğünüz kısım “Son Olaylar”. Maalesef o kısımda bir listeleme yapamıyorsunuz. Fakat gözükmesini arzu etmediğiniz olayların üzerine basılı tutarak “Olayı Sil” derseniz orada gözükmeyecektir. Arzu ettiğiniz klasörleme işini ancak “Kütüphane” kısmından gerçekleştirebilirsiniz. Cihaza parça parça bir şifre koyulmuyor maalesef. Yalnızca ayarlar kısmına şifre koyulabiliyor. Bunu da Ayarlar>Gelişmiş>Gizlilik kısmından gerçekleştirebilirsiniz.
tesekkurler hakan bey
hakan bey merhabalar, bende bir kaç gün önce yeni bir calibro aldım ve benim size şöyle bir sorum olacak, internetten bir kaç kitap indirdim ve calibronun içine attım,indirdiğim kitaplardan biri dini bir kitaptı, kitabın ağırlığı türkçe karakterlerlerle yazılı ama bazı yerlerde arapça harfler var calibroda bu arapça harfler kargacık burgacık gözüküyor okunmuyor, normalde kuranı kerimde yükledim arapçasını onu normal açıyor, ama kitaptaki arapça karakterleri açmıyor bunu nasıl halledebilirim.
Merhaba Okan Bey,
Sanırım bu sorun çalıştığınız dosyadan kaynaklanıyor. Bu konuda herhangi bir bilgim olmadığı için nasıl sorunu halledebileceğiniz konusunda size yardımcı olamam. Ama arzu ederseniz internette biraz bu konu ile ilgili araştırma yapabilirsiniz. Başka sormak istediğiniz bir şey var ise yardımcı olabilirim.
İnceleme için teşekürler. Uzun yıllardır e kitap kullanıyorum. Tablete ihtiyaç duymadım. Hızı konusunda kindle touch ile kıyaslayabilirmisiniz. Kindle de sayfalar arası geçişler girişler ve çıkışlar aramalar biraz vakit alıyor. Calibroda hız durumu nedir
Merhaba Muammer Bey,
Açıkçası şu ana kadar 500 küsur sayfalık bir okuma gerçekleştirdim Calibro ile. Bu okuma süreci içinde herhangi beni rahatsız edecek bir düzeyde performans sorunu yaşamadım. Genel olarak cihazın menü gibi kısımlarda yeterli performans sergilediğini de söyleyebilirim.
arapça harflerin ben de göremedim, fakat şöyle bir çaöüm var; epub ları calibre isimli programla fb2 ye çevirdim ve cihaza attım. Arapçalar gözüküyor artık.
Merhaba Mustafa Bey,
Çözüm bulduğunuza sevindim. Ayrıca çözümü bizlerle paylaştığınız için de teşekkür ederiz. 🙂
D&R dan aldığım e-kitabı calibroya nasıl yükleyebilirim. Yardımcı olur musunuz. Tabletim var, ancak calibro bana nedense kullanım açısından zor geldi.
Merhaba Elif Hanım,
Satın aldığınız kitabı “.acsm” formatında indirdikten sonra, aşağıdaki yazıda yer alan işlemleri yapabilirsiniz.
http://www.karavandakiadam.com/google-play-kitaplardan-alinan-kitaplar-calibroya-nasil-aktarilir/
mustafa bey yardımınız için teşekkurler. hakan bey benim bir problemim daha var yardımcı olursanız sevinirim ben yds sınavına hazırlanıyorum ve ingilizce parçaları okurken bilmediğim kelimeleri üstünü tıkladığımda çogunu bulamıyor yani tıkladıgım kelimelerin coguda basit kelimeler örneğin way kelimesini bile tıkladıgımda bana wage,waist,want gibi alakasız şeyler getirdi çeviremiyor bunu nasıl halledebilirim yani ingilizce gazete dergi okumaya kalksam ordaki hiç bir kelimeyi çeviremez bu sözlük.
Merhaba Okan Bey,
Açıkcası benim de Calibro’da en beğenmediğim özellik sözlük. Bu sözlükte Türkçe sözlük olmaması beni çok rahatsız ediyor. İngilizce sözlük adına sizin sorununuz adına şöyle diyebilirim: Sözlük olarak “Sesli Sozluk Dictionary”i mi kullanıyorsunuz? Onu kullanıyorsanız ve halen bahsettiğiniz türden sözcükleri bulamıyorsanız, bu sözlüğün başarısızlığından kaynaklanır diye tahmin etmekteyim.
merhaba,
ben de bir kac gun once Calibro Touch Lux sabihi oldum. almadan once okudugum incelemelerden biri de sizinkiydi. calobro deneyiminizi yazdiginiz icin tesekkur ederim.
hic dusunmezdim ama baski kitabi birakabilirim. e-book olayindan o kadar memnun kaldim, sevdim.
fakat soyle bir problem var; pdf formatinda kitaplar indirdim. yakinlastirma yaptigim zaman sayfanin alt kismi veya yan kenarlari ekrana sigmiyor. sayfa degistirince altta kalan bir kac satir ekranin ust kisminda kaliyor. belki karisik anlattim ama sigmayan bolumu baska bir sayfaya atmiyor haliyle. sigmayan satirlar, ust ekran kenarinin altinda kaliyor sanki.
calibro, yukledigim cok az pdf’ye, okunakli bir yazi boyutu uyumu sagladi. cogu tabiri caizse bit gibi kaliyor. yazi boyutunu degil sayfayi buyuttugunuz icin verim alamadim. bunun bi cozumu var mi?
Merhaba Zeynep Hanım,
Zaman ayırıp okuduğunuz için ben teşekkür ederim. E-kitap okuyucu konusundaki fikrinize ben de katılıyorum. Kullandıkça basılı kitaptan kullanışlılık bakımından daha üstün olduğu fark ettim. Ama bence halen e-kitap okuyucuları basılı kitapları tamamen terk ettirecek kadar başarılı değil.
Sorunuzun cevabını eski bir yazımdan şöyle verebilirim: “Calibro’yu kullanmaya başladığımdan beri en hoşuma giden özellik bu oldu. Hiçbir dosya için ekrana sığmama derdi beslemiyorum. Çünkü okuma modunayken Mod kısmına gelindiğinde “Okuma modu” başlığı altında ekranı ayarlamak için ayarlar yapılabiliyor. Buradaki size önerim “Genişliğe sırdır” ve Kenar kırpmada manuel seçeneğini seçmek. Ayrıca manuel seçmede tıpkı fotoğraf kırpar gibi metnin kırpacaksınız. Bunu yaparken çerçeveyi yazıların tam dibine getirmemenizi önerim çünkü işlemi tamamlayıp okuma moduna döndüğünzde yazılar cihazın ekranının köşelerine yapışık oluyor. O yüzden çerçeveyi ayarlarken yazıların biraz dışına çıkarın.”
Merhabalar
Calibro touch lux almayı düşünüyorum. Avukat olduğum için makale olsun, yargıtay kararları olsun okumam ve bazı yerlerin altını çizmek bazı yerlere not almak istiyorum. Calibro touch lux bu işlemleri gerçekleştirebilir mi acaba?
Merhaba,
Elbette gerçekleştirebilirsiniz fakat ana kullanma amacınız bu ise Calibro almak pek mantıklı olmayacaktır.
Merhaba Hakan Bey, incelemeniz için teşekkürler, ata Bey’in sorusuna ilâve yapmak istiyorum.
Cihaz metnin altını çizip not alabiliyor anladığım kadarıyla.
Notu nerde saklıyor?
İstediğim zaman bu notlara kolaylıkla ulaşabiliyor muyum?
Bu notlarım içinden kelime taraması yaparak ilgili nota/notlara ulaşabiliyor muyum?
Office One Note gibi bi tabanı var mı?
Merhaba,
Cihaz deneyimlediğim kadarıyla notları kendi içerisinde yer alan notlar bölümünde saklıyor. Buradan aldığınız tüm notlara ulaşabiliyorsunuz. Kelime taraması yapma gibi bir şey mümkün değil maalesef. Ayrıca Office One Note gibi bir servis de bulunmuyor.
Merhaba Hakan Bey!
Yazınız yayınlandıktan sonra gereç güncellendi mi acaba?
Selâmlar
Merhaba,
Uzun süredir bu yazının güncellenmediğini söyleyebilirim.
İyi günler