ABD’de %25, Avrupa’da %20’yi bulan e-kitap pazar payı ülkemizde henüz kesin olarak belirlenebilecek bir rakama sahip değil. Biz payın oldukça düşük bir oranda olduğunu tahmin etsek de, gelecek yıllarda Türkiye’de e-kitabın payı oldukça büyüyecek. Özellikle Calibro gibi yerli etiketli cihazların piyasaya giriş yapmasıyla beraber, Türkiye’deki e-kitap sektörü hareketlenmeye başladı. Kindle ve Kobo gibi firmaların cihazları artık geçmiş yıllardaki gibi uçuk fiyatlarla satılmıyor. Hâl böyle olunca kullanıcıların aklında “Acaba hangi e-kitap okuyucusu daha iyi?” sorusu takılıyor. Biz de bu yazıda Türkiye e-kitap okuyucusu pazarında öne çıkan üç cihazı sizin için karşılaştıracağız.
01.08.2021 Güncelleme – Onyx Boox Note 3
Bu yazıyı yıllar önce yazmıştım ve o günden bugüne onlarca yeni e-kitap okuyucu piyasaya sürüldü. Bu yazıyı o doğrultuda bir güncelleme şansım olmadı ama geçtiğimiz günlerde Karavandaki Adam’ın YouTube kanalında enfes bir e-kitap okuyucu diyebileceğim Onyx Boox’un Note 3’ünü inceleme şansım oldu. İyi bir e-kitap okuyucu arıyorsanız, mutlaka videoya bakmanızı öneririm.
11.09.2021 Güncelleme – Onyx Boox Poke 3
Yazıya bir güncelleme daha yapma ihtiyacı duydum. Bunun nedeni giriş seviyesi diyebileceğim Poke 3 modelini inceleme şansım oldu. E-Kitap dünyasına girmek isteyenler için biçilmiş kaftan, mutlaka incelemeyi izlemenizi öneririm.
16.10.2021 Güncelleme – Onyx Boox Max Lumi
Onyx Boox’un Max Lumi modelini inceleme şansım oldu. 13.3 inçlik büyük ekranı ile büyük bir çalışma alanı arayanlar için fevkalde bir e-kitap okuyucu. İncelemesini izlemenizi öneririm.
E-Kitap Okuyucuları Arasındaki Temel Özellik Farkları Neler?
Genel olarak cihazlara baktığımızda aralarındaki temel farklar; ekran ışığının olup olmaması, ekran çözünürlüğü, desteklediği dosya formatları, Micro SD desteği gibi unsurlar çıkıyor. Bunların haricindeki özellikler aşağı yukarı belli segmentlerdeki tüm cihazlarda aynı oluyor. Teknik özelliklerin haricinde, cihazların kullandığı yazılımlar da önemli bir fark olarak görülebilir.
E-Kitap Okuyucu Fiyatları Ne Durumda?
Fark yaratan temel özellik olan ekran okuma ışığının bulunduğu cihazlar 300-400 lira arası değişirken ekran ışığı olmayan modeller 200-350 arasında değişebiliyor. Tabii ekran okuma ışığının yanında birçok özellik de fiyat ile beraber cihazlarda yer alabiliyor. Şimdiye kadar Avrupa’da ve ABD’de piyasada yer alan Kindle Voyage ve Kobo Glo HD gibi modeller ise ülkemizde satışa yeni sunulmuş olup yüksek fiyatlardan alıcı bekliyor.
Hangi E-Kitap Okuyucuyu Tercih Etmeli?
Eğer ekranında ışık barındıran bir e-kitap okuyucu arıyorsanız ve fiyat segmentiniz de 300-400 TL arası ise karşınıza çıkan cihazlar: Calibro Touch Lux, Amazon Kindle Paperwhite 2, Kobo Glo gibi cihazlar çıkıyor. Peki bu üç cihazdan hangisi tercih edilmeli? Hangisi daha üstün?
Calibro Touch Lux
Daha önce Karavandaki Adam’da incelemesine yer verdiğimiz Calibro Touch Lux yerli yapımı bir proje. Bu yönden onu en ön plana çıkaran unsur e-kitap mağazalarının Türkçe içerik zenginliği ve Türk kullanıcılarının taleplerine daha iyi cevap verebilecek olması olarak adlandırılabilir. Ama Calibro teknik anlamda diğer iki cihazdan çok uzakta olmasa da bazı eksiklikleri yok değil.
Calibro diğer cihazlara göre artıları:
- Mağazası Türkçe içerik bakımından zengin ve gün geçtikçe de zenginleşiyor. Aynı zamanda yalnızca Türkiye piyasasına hizmet ettiği için, satış sonrası destek konusunda oldukça başarılı.
- Teknolojik ağ olarak Calibro birçok platformda yer edinmiş durumda (iOS, Android). Bu özellik sayesinde diğer cihazlarınızla senkronizasyonlu bir okuma gerçekleştirilebiliyor.
- Fiyat olarak diğer iki modele göre daha avantajlı.
- Sık sık çeşitli kampanyalarla kullanıcının beğenisine sunuluyor.
- İçeriğinde barındırdığı yazılım açık kaynaklı. Bu da kullanıcılarının cihazlarını daha rahat şekilde kullanmalarına olanak sağlıyor. Fakat bu özelliğinin yalnızca Kindle’ın yanında bir avantaj olduğu söylenebilir çünkü Kobo Glo da bu özelliğe sahip.
- Tamamen Türk kullanıcıya hitap ediyor.
Calibro diğer cihazlara göre eksileri:
- Ekran ışığı dışarı yansıyor. Bu yüzden okurken en azından diğer iki cihaza göre daha göz yorucu olduğu söylenebilir
- Ekranın ışığı ve yapısı beyaz renkte. Oysaki Kindle ve Kobo gibi gerçek kitap sayfası rengine yani sarımtırak bir renge sahip olması, gözlerin yorulmamasına bir etken olarak eklenebilir.
- Diğer iki cihaza göre biraz daha düşük bir performans sergilediği söylenebilir.
- İçinde barındırdığı yazılımın çeşitli eksiklikleri mevcut fakat aynı zamanda üstünlükleri de yok değil.
- Tasarım olarak diğer iki cihazın arkasında.
Amazon Kindle Paperwhite 2
Dünyaya e-kitabı sevdiren ve e-kitabın yaygınlaşmasını sağlayan Kindle, uzun zamandır Türkiye pazarında kendine yer edinmiş durumda. Her ne kadar yıllar içerisinde kendisine karşı sıkı rakipler ortaya çıksa da Kindle halen e-kitap okuyucusu pazarındaki yerini başarı ile koruyor. Buna rağmen diğer cihazların sunduğu çeşitli özelliklerin Kindle’da bulunmaması Kindle’ı bir vazgeçilmezden çok bir alternatif olarak karşımıza çıkarıyor.
Amazon Kindle Paperwhite 2’nin diğer cihazlara göre artıları:
- Türkçe içerik adına bunu söyleyemeyesek de Kindle’ın sahip olduğu mağaza e-kitap okuyucu dünyasında rakipsiz.
- Kapalı bir yazılım olmasını saymazsak diğer cihazlara göre üstün bir yazılıma sahip.
- PPI değerleri üç cihazın aynı olduğu söylenebilir. Fakat kontrast gibi etkenlerle Kindle’ın diğer cihazların ekranına göre üstün bir ekrana sahip.
- Performans olarak en üstün cihaz olduğu söylenebilir.
- Teknolojik ağ olarak Kindle birçok platformda yer edinmiş durumda (iOS, Android). Bu özellik sayesinde senkronizasyonlu bir okuma gerçekleştirilebiliyor diğer cihazlarınız arasında.
Amazon Kindle Paperwhite 2’nin diğer cihazlara göre eksileri:
- Yazılım olarak birçok yönden üstünlük gösteriyor. Ancak tıpkı iOS cihazları gibi kapalı bir yazılıma sahip olması kullanıcıların en çok şikayet edildiği nokta.
- Her ne kadar bu kapalı bir yazılıma sahip olmuş gibi gözükse de çeşitli uygulamalar aracılığıyla her kaynaktan e-kitap okumak mümkün olabiliyor. Fakat kullanıcıların bunu sağlaması için biraz teknik bilgi ve uğraşa sahip olması gerekiyor (birazcık).
- Fiyat olarak pek ucuz olduğu söylenemez.
- Cihaz içerisinde reklamlara yer veriliyor. Bununda kullanıcı deneyimine olumsuz bir katkısı var.
Kobo Glo
Ülkemizde çok fazla satılan bir ürün değil. Avrupa ve ABD pazarında ise tam tersi şekilde Kindle’ın sıkı bir rakibi olarak görülüyor. Üç cihaz arasında güçlü bir alternatif olarak kullanıcıların karşısına çıkıyor.
Kobo Glo’nun diğer cihazlara göre artıları:
- Kobo Glo için yazılım açısından Kindle ve Calibro arası olduğunu söyleyebiliriz. Yazılım üstünlüğü olarak Kindle’ın hemen arkasından geliyor
- Teknolojik ağ olarak Kobo Glo birçok platformda yer edinmiş durumda (iOS, Android). Bu özellikle diğer cihazlarınızla senkronizasyonlu bir okuma gerçekleştirilebiliyor.
- Açık bir yazılıma sahip olması, tüm formatların rahatça okunması açısından önemli bir avantaj.
- Tasarım olarak; Calibro’dan üstün, Kindle’a rakip.
Kobo Glo’nun diğer cihazlara göre eksikleri:
- Fiyatının yüksek olduğu söylenebilir.
- İngilizce içerik olarak mağazası Kindle göre zayıf durumda.
- Mağazasında Türkçe içeriğe rastlamak pek mümkün değil.
Sonuç?
Bu üç cihazın da birbirine açık fark yaratacak üstünlükler kurması mümkün sayılmaz. Fiyat konusunda Calibro eski fiyatı olan 250 TL’yi koruyabilseydi diğer iki cihaza göre daha avantajlı olacaktır. Ancak, “Teknik işlerle uğraşmak istemiyorum direkt olarak kitabımı açıp okuyayım.” diye bir düşünce içerisindeyseniz Kobo Glo ve Calibro sizin için bir tercih olabilir. Ama Kindle’da e-kitap mağazalarından alınan kitapları okumak ufak bir işlem gerektiriyor. Bu ufak bir işlemi “teknik” sınıfına koymak ne derece doğru olur bilinmez. Eğer Calibro’yu iyi bir kampanya aracılığıyla almak mümkün olursa tercih edilebilir. Aksi takdirde kullanıcılar paralarına biraz daha kıyıp Kindle ve Kobo Glo’ya bakabilirler. İşin özeti şu olsa gerek: Üç cihazdan herhangi birini alan diğerlerinden birini almadığı için çok pişman olmayacaktır. 3 cihazın da artıları ve eksileri var. Bu yüzden aralarından birini ön plana çıkartmak oldukça güç.
Merhaba,
Öncelikle yazınız için teşekkürler. Genellikle epub formatında hazırlanan Türk ekitap larını kobo ve kindle da okuyabiliyor muyuz? Yazınızda bahsettiğiniz gerekli olan teknik bilgi bununla mı ilgili?
Merhaba,
ePub formatını Kindle’da okumak mümkün değil maalesef fakat bazı programlar aracılığıyla mobi formatına döndürülebiliyor. Bu sayede Kindle’da okumak için herhangi bir sorun kalmıyor. Kobo için ise halihazırda böyle bir durum gerçekleştirmeye gerek yok çünkü ePub formatını bildiğim kadarıyla okuyabiliyor.
Yeni çıkan android e kitap okuyucular nasıl?Örneğin ony e book reader.android marketteki kitapları yükleyip okuyabiliyormuyuz?Şarz durumları nasıl,şarzları iyi gidiyor mu acaba?
merhabalar ben babam için almak istiyorum bir tane fakat kendisi kuran-ı kerim okumak istiyor benim öğrenmek istediğim hangi e kitap okuyucu da rahatca kuranı kerim okuyabiliriz? teşekkürler
Yaşımdan dolayı bilgisayar ve cep telefonundan okumak gözlerimi yoruyor. Günde en az 5 saat bunları kullanıyorum. Gözlerime en az zararı hangi e book reader verir?
Teşekkür ederim.
merhaba,ben 3 yıldır nook glowlight kullanıyorum ve inanılmaz memnunum.kindleın mobi uzantı ile sınırlayıcı tavrı, kobonun nook kdr kullanışlı olmayan arayüzü beni nooka yöneltmişti.daha sonra eşime de getirttilk ancak amazonda sadece refurbished (yani yetkili firma tarafından elden geçirilmiş) olanını bulup mecburen aldık.nitekim 1.5 sene sonunda şarj etmeme sorunu başladı ve şu an sadece vedalaşamadığımız için çekmecede saklanıyor.bildiğiniz duyduğunuz ekitap okuyucu tamir /servis var mı? ankarada aramadığım blgisayarcı kalmadı…d&r kobo sattığı için orada bir bilgiye ulaşırım diye umdum.yok.kobo alan da açıkta kalıyor..
Merhaba, Doğrusunu söylemek gerekirse Türkiye’de e-kitap servisinin olduğuna dair şüpheliyim. Belki bu işlerden çok iyi anlayan bir kimseye, gerekli parçaları yurtdışından muhtelif sitelerden temin edip tamir etmesini talep edebilirsiniz. Yine de en iyi tavsiyem yeni bir kitap okuyucu almanız. Kindle’ın kısıtlayıcı tavrı çok basit şekilde aşılabiliyor. Kobo şu sıralar yükselişte belki ilginizi çekebilir. Calibro da bir alternatif olabilir.
kobo aura aldım ve ertesi gün aide talebiyle d&r’a geri gönderdim.haber bekliyorum. nook’tan sonra o kadar yavaş ve kullanışsız geldi ki..nookum için kızılayda bir yer usb soket temin etmeye çalışıyor.oradadan da hbr bekliyorum ama dediğiniz gibi yazılım sorunlarında çöp oluyorlar.benimki basit bir sorun olduğundan umudum var.kindle türkiyede çok pahalı ama sanırım en akılcı çözüm o..teşekkür ederim ilginize:)
E Kitap Okuyucular hakkında genel çerçevede, ahkam kesmeden, yararlı ve çok güzel bilgiler verilmiş. Tebrik ederim.
Ben de sadece e kitap okuyucular üzerine bir blog üzerinde uğraşıyorum. ekitapokuyucu.net
Alıntı ile yazınıza atıfta bulunmamda bir sakınca yoktur umarım?
Merhaba,
Yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Alıntı ile atıfta bulunmanızdan keyif duyarım 🙂
Merhaba, bilgisayarımda herhangi bir siteden indirilmiş ders kitabının pdf hali var. E book okuyucu aldım. Bu pdfi e book okuyucu ile görüntüleyebilir miyim, yoksa telif hakkı vs sorunları çıkar mı, çıkarsa yapılacak bir şey var mı yanıtlarsanız sevinirim
Merhaba,
Sorun yaşamadan görüntüleyebilirsiniz diye düşünüyorum.
Merhaba benim aklıma takılan tek şey Kindle da dahili hafıza olmaması. Sizce Kindle paperwhite 3 mü Calibro Sense mi?
Merhaba,
Benim tercihim ciddi ölçüde PW 3 olurdu.
Sizce kobo aura 6″ multi touch mı , kobo glo mu , kindle pw2 mi almalıyım? . Tasarımı sebebiyle kobo aura mt almak istiyorum bir sorun yaşar mıyım acaba
Merhaba,
Bahsettiğiniz ürünler birbirine yakın ürünler, bu yüzden kişisel tercih ön planda olacaktır seçim için. Sorun yaşacağınızı sanmam Kobo da başarılı bir marka.
merhaba, ben şu an nook glowlight ve kobo aura 2nd generation kullanan biri olarak; artık nook da bulunmadığından, kobo yerine kindle pw2 öneririm. kobo, nook ve kindle pw’lere kıyasla yavaş. tutuşu (kılıfsızken) ergonomik değil.klavye hassas değil (not alırken veya sözlük kullanımında hatta kayıtta çok zaman kaybı yaşanıyor). hele ki D&R veya idefixten asla elektronik ürün almayın.ürün asla zamanında gelmiyor-bazı arkadaşalr aylarca bekliyorlarmış. gelen cihaz da faturasız geliyor (şubatta aldığım ürünü iade edemediğim gibi halen faturam gelmedi-maliye ihbarında bulunmama rağmen). ama derseniz ki calibro mu kobo mu..calibroyu seçenekler arasına bile koymayın.kindle, nook ve kobo dışında e-kitap okuyucu yoktur. diğer markalar kanımca çöptür.
Sayın giku umarım haklı çıkmazsınız. Benim calibro sense cihazım bozuldu. Çok da itinalı kullanmama, alındığı günden bu yana kılıfla kullanmama rağmen. Yahu çok ta kullanamamıştım cihazı. Şarj olmuyor ve açılmıyor. Mesaj attım dönen olmadı. Telefonlarını aradım açan yok. Yoksa artık Calibro servis hizmeti vermiyor mu? Benim tahminim bataryanın değişmesi gerekiyor. Garantisi de devam ediyor ama servise ulaşabilmek ne mümkün. Arkasında yerli bir marka var diye bugüne kadar bu cihazı öneriyordum ama servis konusunda muhatap bulamayacağımı doğrusu ummamıştım. Sayın giku eğer haklı çıkarsanız cihazım çöp olacak. Bir sonraki cihazımı kesinlikle bahsettiğiniz markalardan seçeceğim.
sayın Ali, maalesef e-kitap okuyucu servisi yok. bazı bilgisayarcılar mekanik sorunlarda yardımcı olmaya çalışıyorlar ama nafile. zaten yedek batarya veya yazılım gibi daha teknik konularda yapılacak bir şey yok bu benim önermiş olduğum markalar için de geçerli. ancak bu “markalar” binde bir sorun çıkarıyor.ben nook glowlightta tepe tepe kullandığım halde 3. yılımdayım.pil ömrü, arka ışıklandırma veya manuel tuşlar gibi en çok sorun çıkaran özelliklerinde bile en ufak bir şikayetim yok. eşimin nooku “refurbished” denilen sınıfta olduğundan, senesi dolmadan o da çöp oldu..fiyattan tasarruf adına sertifikalı da olsa ben “refurbished” ürünleri de asla önermiyorum.o yüzden yetkili satıcıdan /imkan varsa direkt yurtdışından – ve sıfır, faturalı ürün alın.modelinin eski olmasının bence anlamı yok, yeniler sadece daha oyuncaklı (kulaklık girişi, manuel tuşların olmayışı..gibi). kindle pw2 (hatta 1) .mobi uzantısı ile ilgili sorunları aşacak kadar bilgisayar kullanabilen biri için en ideal okuyucu gibi duruyor.nook dediğim gibi maalesef bulunmuyor-zaten son glowlight versiyonu da çok eleştiri almış..kobo ile ilgili en büyük sorun ana tedarikçinin D&R oluşu. aman uzak durun.umarım istediğiniz gibi bir okuyucuya bir an önce kavuşursunuz.
Yeni bir okuyucu alacağım zaman önceliğim kesinlikle tavsiye ettiğiniz markalar olacak. Dünya kadar para ödeyip aldığımız cihazlar kolayca bozulup çöp olmamalı değil mi. Bu arada servis mesajıma maille dönüş yapıp cihazı kendilerine göndermemi ve teknik ekip inceledikten sonra bana dönüş yapacaklarını belirtmişler. Ben de kendilerine kargoladım cihazı, bakalım ne çıkacak? Kindle hakkındaki tek çekincem kitapları “.mobi” formatına çevirdiğimizde bazı kitaplarda tasarım bozulmaları sorunları yaşayabilme ihtimali. Sanırım bu ihtimal düşük bir oran ve gözardı edilebilir. Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.
rica ederim.umarım şu anki okuyucunuzla ilgili sorununuz çözülür ve sizi bir süre daha idare eder. sonrasında belki diğer markaların da yetkili teknik servisleri/parçaları daha kolay ulaşılabilir hale gelmiş olur..mutlu okumalar diliyorum
merhabalar eşime hediye olarak e okuyucu almak istiyrum ancak hiç bir bilgim yok ve sadece yorumlardan fikir edinmeye çalışıyrum yorumlarda fazla güncel değil maalesef. bana önerebileceğiniz bir okuyucu var mı? eşim en çok gece yatmadan önce okumayı seviyor bu yüzden gece okumaya uygun bir öneri olursa mutlu olurum tşk.
Son çıkan Kindle yahut Kobo modellerine bakabilirsiniz. 🙂
Kindle alın.
kobo clara mı kindle paperwhite 4 mü? İnternette bulduğum kitaplar hep epub formatında. Mobiye çevirirken kaymalar ve harf hataları olduğu söyleniyor? Kindle almak istiyorum ama harf hataları beni rahatsız eder. Hangisini tavsiye edersiniz?