Etrafta duyduğumuz çok fazla kişisel gelişim kitabı var! Kuantumun ve tılsımların cazibeli büyüsüne kapılmadan kendimize işe yarar bir kitap bulabilir miyiz? Açıkçası bu biraz zor ama olanaksız değil. Yeni bir alışkanlık kazanmanın veya kötü bir alışkanlığı bırakmanın ne kadar zor olduğunu tecrübe edinmişsinizdir. Peki bu süreç neden böylesine zor. Kolay bir şekilde alışkanlık kazanabilmenin bir olanağı var mı? Olabilir.

Sizi bu türde şu ana kadar keşfettiğim en iyi kitaplardan biriyle tanıştırayım: Atomik alışkanlıklar. Bu videoda hem kitabı inceleyeceğiz hem de kitabın bahsettiği birkaç konuya değineceğiz. Atomik alışkanlıklar, alışkanlıklarınızı değiştirebilmeyi vaat ediyor. İlk ve en önemli söylediği şeylerden biri başarının bir anda büyük bir şekilde gerçekleşen bir olay değil de her gün %1 oranında ilerleyen bir süreçten oluştuğunu söylüyor.

Hadi bunu örneklendirelim. Diyelim ki kitap okumak istiyorsunuz. e Bunu başaramıyorsunuz. Günde 15 dakika kitap okusaydınız ne olurdu? Kulağa oldukça az bir süre gelebilir ama süreklilik taşıdığında ne olacağına bakalım. Eğer her gün 15 dakika kitap okursanız -ki bu yaklaşık 7 ile 15 sayfa arasında sayfaya denk gelir.- yani bir ayda 2-3 kitap okuyan birine dönüşebilirsiniz. Hiç okumuyordunuz, sadece günde 15 dakika ayırmakla ayda 2-3 kitap okuyan birine dönüştünüz. Bu yılda en kötü ihtimalle 24 kitap okuyan biri olmanızı sağlayabilir. Başlangıç için hiç fena değil.

Kim olduğunuzu ne belirler? İnançlarınız mı? Yoksa gerçekten var olan yaşamınız mı?
Atomik alışkanlıklar kim olduğumuzu alışkanlıklarımızın belirlediğini söylüyor. Başlangıçta yadsınabilir ama üzerine düşündüğümüzde pek de haksız sayılmaz. Bir düşünelim, eğer yaşam alanınız çok temiz ve düzenliyse, ki böyle olması için zaman ve emek harcıyorsunuzdur. O halde sizin de öyle biri olduğunuzu söyleyebiliriz. Eğer zamanınızı çok fazla boş şeylere harcıyorsanız ve bunun nedeni sahip olduğunuz kötü alışkanlıklarsa nihayetinde tembel biri olduğunu söylenebilir.

Kısacası alışkanlıklar benliğimizi oluşturur. İyi olan alışkanlıklar edindikçe benliğimizi de değiştiririz. Her alışkanlık sadece sonuç vermekle kalmaz aynı zamanda size çok daha önemli bir şey öğretir: kendinize güvenmeyi. Bazılarımız için özgüvensizlik yaşadığını görüyorum. Alışkanlıkların doğru şekillenmesi bu açıdan da çok önemli

Peki alışkanlıklarımızı değiştirmek neden zorlayıcıdır. Kitap bunun iki nedeni olduğunu söylüyor. Birincisi yanlış şeyi değiştirmeye çalıştığımızı ikincisi ise alışkanlıklarımızı yanlış yönde değiştirmeye çalıştığımızı söylüyor. Kişinin özüyle uyuşmayan hiçbir alışkanlık kalıcı olmayacağı için alışkanlıklar benliğinizin parçasına dönüşene kadar sadece geçici olacağını söylüyor. Sağlıklı bir insan sadece spor yapmaz. Sağlıklı beslenir. Birkaç için asansör kullanmayı tercih etmez. Hareket etmekten üşenmez bu onun bir kimliği olmuştur. Ve bu sayede bu yöndeki alışkanlıkları kalıcı olmuştur

Tamam alışkanlıkların ne anlama geldiğini az buçuk anladık. Peki nasıl değişim yaratacağız? Kitap bunu için ilk olarak iki adım öneriyor.

  1. Olmak istediğiniz insan türüne karar verin.
  2. Bunu küçük kazanımlarla kendinize ıspatlayın.

Karar vermek zor değil peki küçük kazanımları yani alışkanlıkları nasıl kazanacağız. Bunu gerçekleştirebileceğimiz yolun 4 yasadan oluştuğunu söylüyor.

  1. Yasa – Görünür Kılın
  2. Yasa – Cazip Kılın
  3. Yasa – Kolaylaştırın
  4. Yasa – Tatmin Edici Kılın

Hadi bu dört yasada dikkatimi çeken bazı konu başlıklarına bakalım.

Gün içinde yaptığınız eylemlerde ne kadar bilinçlisiniz? Yaptığınız şeyi o an için bilinçli yapıyorum dediğiniz ne kadar alıkşanlığınız var.

Carl Jung’ın “Siz bilinçsiz olanı bilinçli hale getirene kadar, o sizin hayatınızı yönlendirmeye devam eder ve siz kader dersiniz.” sözü dört yasanın temelini oluşturuyor. Gün içinde otomatik şekilde yaptığımız alışkanlıkları tespit etme ve bunları değiştirmeniz gerektiğini vurguluyor. Peki alışkanlıklarımızı keşfetmeyi ve değişitirmeyi nasıl gerçekleştireceğiz. Gün içerisinde yaptığınız şeyleri ayrıntılı bir şekilde not alın. Söz gelimi sabah uyandınız, telefonunuza baktınız, tuvalete gittiniz, kahvaltı hazırladınız, kahvaltı hazırlarken telefona baktınız, kahvaltı yaparken bir şeyler izlediniz vs. vs. Bu günün ieeeeeçinde zamanınızı nasıl harcadığınızı ortaya koyacak. Not aldığınız her eylemin iyi, kötü ve nötr bir alışkanlık olup olmadığını tespit edin ve kötülerin yerine iyi olabileceklerle doldurun.

Burada kitabın çok önemli bir vurgusu var. Diyelim ki yarın koşuya çıkacaksınız. Bu tarz bir planlama büyük olasılıkla belirsiz bir planlama oldruğu için başarsız olacaktır. Ama diyelim okuldan geldikten sonra koşuya çıkacağım. İlk olarak eve gideceğim, elbiselerimi ve çantamı hazırlacağım. Koşuya gideceğim. Koşudan sonra yemek hazırlayacağım yiyeceğim şeklinde bir planlama çok daha fazla başarılı olabilme şansına sahip olduğunu vurguluyor. Ki haksız sayılmaz.

Aslında verdiğim örnekte bir çeşit istifleme yaptım. Ardı ardına bir çok eylemi veya alışkanlık diyebileceğimiz şeyi sıraladım. Kitabın vurguladığı bir başka nokta alışkanlık istifleme. Alışkanlıkları birbirine bağlamanın başarılı olma ihtimalini artıracağını söylüyor.

Bir başka nokta bir alışkanlığı kazanmaya çalışırken içinde bulunduğumuz ortam oldukça önemli. Örneğin kitap okurken dikkatimizi dağıtacak çok fazla şeyin etrafta olması konstantrasyonumuzu olumsuz etikleybilecek bir durumr. Bu yüzden Atomik Alışkanlıklar, yeni alışkanlıklarımıza uygun bir şekilde içinde bulunduğumuz mekanların da şekillendirilmesi gerektiğini söylüyor. Bu hem yeni alışkanlıklar kazanma noktasında hem de kötü alışkanlıkları bırakma noktasında işimize yarayabilecek bir husus.

Alışkanlıkları gün içerisinde planlarken doğru bir sıralama yapmanın başarıyı ulaşmak konusunda önemli olduğundan bahsediyor Atomik Alışkanlıklar. Söz gelimi belki yapması çok keyifli olmayan bir alışkanlık sizin için spor yapmak olsun. Bunun öncesine keyif aldığınız bir aktiviteyi koymanın iyi olabileceğini söylüyor. Mesela spora gitmeden önce izlediğiniz diziden bir bölüm izlemek gibi. Veya Karavandaki Adam’dan bir video izlemek de olabilir tabii. 🙂

Kitabın vurguladığı bir başka konu alışkanlıklardan elde ettiğiniz kazanımları raporlamak. Düzenli bir şekilde kitap okumaya başladınız. Okuduğunuz kitapları odanızda görebileceğiniz bir yere istifliyorsunuz. Bu aslında ne kadar yol kat ettiğinize dair bir kanıt. Veya spor yapıyorsunuz, beden ölçülerinizi almak veya değişim fotoğrafları da bu konuda işinize yarayabilir.

Kısacası Atomik Alışkanlıklar olduça sistematik ve açıklayıcı bir şekilde 4 temel yasa ortaya koyarak ve bunları detaylandırarak size alışkanlık elde etme veya kötü olanları bırakmayı rasyonel bir çerçevede anlatıyor. Tabii her bir husustan burada bahsetmek olanaksız. Ayrıca kitap bazen tekrara düşüyor ve gerekiz bir ilerletmeye maruz kalıyor ama nihayetinde kendi türünün en iyi kitaplarından biri olma özelliğini de koruyor. Kişisel gelişim kitaplarında mutlaka okumanız gereken kitaplardan biri Atomik Alışkanlıklar diyebiliriz.