Özellikle internetten alışveriş yapan okurların sıkça karşılaştığı önemli sorulardan biri ciltli ve ciltsiz kitapların farkı. Bazılarımız aralarındaki farkı bilse de bilmeyenlerin sayısı küçümsenmeyecek oranda. Bu basit farkı size birkaç soru-cevap yardımıyla açıklamaya çalışacağım.
Aralarındaki Temel Fark Ne?
En kısa şekilde özetlemek gerekirse; ciltli kitaplar tıpkı ansiklopediler gibi sert kapaklara, ciltsiz kitaplar ise bizim günlük hayatta sıkça gördüğümüz ince karton kapaklara sahip.
Peki, Bu Kalınlık Farkı Ne İşe Yarıyor?
Temel olarak kitabın ömrünü etkiliyor diyebiliriz. Ayrıca ciltli kitapların kapak tasarımlarının daha çok kitabımsı olduğu söylenebilir. Her ne kadar ciltli kitaplar uzun ömürlü gibi dursa da bazılarının üzerilerine sarılan karton kitap kapağı hızlıca eskiyip yırtılabiliyor.
Ciltli Kitaplarla Ciltsiz Kitaplar Arasındaki Fiyat Farkı Neden Bu Kadar Fazla?
Mantıken aralarındaki fiyat farkını (yaklaşık %20) düşündüğümüzde kapak farkının bu kadar maliyet etmeyeceğini düşünebiliriz ve haklı olabiliriz. Çünkü burada yayınevlerinin bir oyunu var: kitabın fanatiklerine ciltli kitapları aldırmanın daha kolay olması, okuyucunun aradaki fiyat farkını kitabın bir hayranı olduğu için kolayca ödeyeceği düşüncesi. Bu düşünceyle ciltli kitapların az basılması ve daha zor ulaşılabilmesini ekleyebiliriz.
Ciltli Kitap mı, Ciltsiz Kitap mı?
Şahsi fikrim olarak ciltsiz kitap diyebilirim çünkü:
1- Eğer amacınız daha fazla kitap okumak ise ciltsiz kitaplar daha ucuz oldukları için belli bir parayla daha fazla ciltsiz kitap almanız mümkün.
2- Büyük bir fark diyemesem de ciltsiz kitaplar daha hafif. Bu da taşınabilirliğe bir etken.
3- Ciltsiz kitaplar daha kolay bulunabilir.
Sonuç olarak ciltsiz kitaplar daha avantajlı duruyor ama bir koleksiyoncuysanız ciltli kitaplar sizin için daha avantajlı olabilir. Çünkü bir kütüphanede ciltli kitapların daha prestijli, ağır başlı ve güzel göründüğü kesin.
Peki ciltsiz kitap yıllar geçtikçe sararır mı? Kitapların (ciltli,ciltsiz) bakımı nasıl yapılır?
Teşekkürler..
Merhaba,
Kitaplara bakımda doğru yöntem onları doğru ortamda saklamaktır. Rutubet, nem, güneş gibi çeşitli faktörlerin olmadığı alanlarda saklanan kitaplar fiziksel olarak daha sağlıklı kalacaktır. Ara ara kitapların tozunu silmek ve var oldukları odayı havalandırmak iyi bir bakım seçeneği olabilir. Ciltli kitap, kullanımdan ötürü eskimeye daha çok dayanıklıdır. Ciltsiz kitaplar açısından bu hadise biraz daha zayıftır. Kitapların sararması kağıdın içerinin kimyasal bir etkileşime maruz kalmasından meydana gelmekte. Bu konu ile ilgili internette araştırma yapabilirsiniz 🙂
Teşekkür ederim.
çok faydası oldu teşekkürler.
Merhabalar,
Ben “ciltli kitap” yerine geçen başka bir kelime var mı diye soracaktım. İngilizce’deki “tome” kelimesinin karşılığı olarak yalnızca “ciltli kitap” ve “büyük kitap”a rastladım. Örneğin kitabe veya yazıt gibi, kitabı niteleyen değil de doğrudan bu amaçla kullanılan bir kelime var mıdır?
Şimdiden teşekkürler.
Benim gibi kitap âşıkları için gayet makul bir öneri. Eyvallah.
“ciltli” bir yazı olmuş 🙂
Daha şimdi ,Stephen King’in It isimli kitabını ciltli olarak sipariş verdim. Farkı ise , ciltli kitaplar daha büyük boyuta sahipken ve içindeki yazılar okumaya daha müsaitken ciltsiz kitaplar , gösterişsiz ve basit bir görüntüde oluyor.
gerçekten sağol bana çok yararı oldu peki 10 cilt falan varmış o nasıl oluyor
Çok teşekkürler emeğinize sağlık faydalı oldu 😊👍
Merhaba birkaç tane kitapta ciltsiz kitabın daha pahalı ciltli kitabın daha ucuz olduğunu gördüm sebebi ne olabilir?
“Ağırbaşlı” birleşik yazılır.