Merhabalar, yeni bir video ile karşınızdayız. Daha önce kanalda görmeye alışık olmadığımız türden bir video bu. Bir e-kitap okuyucusu incelemesi yapacağız. Aslında blog tarafında yapmıştık. Ama kanalda bir video ilk defa yapma şansımız olacak. Karşımızda Onyx Boox’un Note 3 modeli var. Oldukça güzide bir cihaz. Yaklaşık 20 gündür bende. Hem kendi tecrübelerimden bahsedeceğim hem de cihazda neler yapabiliyoruz onlardan bahsedeceğim. Hadi başlayalım!
💯Note 3’ün teknik özelliklerine yakından bakmak ve satın almak isterseniz: https://bit.ly/3rGByX3 ⭐Ayrıca %5’lik indirim için kod: karavandakiadam
Note 3 Kimlere Hitap Ediyor?
İsminin hakkını veren bir cihaz var karışımızda. Not alma fonksiyonları oldukça gelişmiş, ayrıntılı olarak size bahsedeceğim, göstereceğim ama bu cihaz kimlere hitap ediyor, kimler bu cihazı alabilirler, o konudaki yorumlarımı söylemek istiyorum. Öncelikle; bir şeyler fazlasıyla okuyan, ne tür şeyler işte; makaleler, yazılar, haberler vs. Bunları okuyan ve bunların üzerine çeşitli notlar alanlar için çok ideal. Akademisyenler, öğrenciler, yüksek lisans öğrencileri, doktora öğrencileri ya da okurlar için de çok ideal. Biz okurlar, eğer bir şeyler okurken çok fazla not alıyorsak ve o notları bir şekilde istifleyip tekrar onlardan faydalanıyorsak, karşımızda bizim için enfes bir cihaz duruyor. Hadi onu daha yakından tanıyalım.
Note 3’ün Kutusunda Neler Var?
Ürünümüzün kendisi çıkıyor. Bir adet stylus kalem. Ve kutuya baktığımızdaysa oldukça şık bir kutu bizi karşılıyor. Şöyle açalım… Ürün böyle bir kılıfın içinden çıkmıştı. Bir ekran koruyucu film var ama ben inceleme yapacağım için bu filmi kullanmadım. Tip C bağlantı ve şarj kablosu. Fakat elimde fazla olduğu için bunu da kullanmadım. Ve dökümanların yer aldığı bir zarf. Kutu içeriği böyle.
Note 3’ün Ekranı
Tabii cihazın en dikkat çekici yönü ekranı. Bir tablet boyutunda olsa da bir tablet ekranına sahip değil. Daha özel bir ekrana sahip. Bilmeyenler için kısaca bahsetmek gerekirse. E-Mürekkep teknolojisine sahip bir ekran var üzerinde. Ve bu ekran gün ışığında çok rahat bir şekilde okunabiliyor, herhangi bir yansıma yapmıyor. Aynı zamanda tıpkı gerçek kağıttan okunan kitap etkisine sahip. Oldukça gerçekçi ve bu yüzdendir ki gözü de yormuyor. Normal bir ekrana belli bir saatten sonra, bakım saatinden sonra gözlerimiz yorulabiliyor. Ama burada öyle bir şey yok. Normal bir kitaptan okumaktan çok bir farkı yok. Bir de tabii ki az pil yiyen bir ekran. Bu da pil ömrünün oldukça uzun olması olarak bir avantaj sağlıyor.
Note 3’ün Özellikleri
Cihazın ağırlığı bence gayet ideal. Şu şekilde elime tutmak zor değil ama, İşin içerisine bir adet koruyucu girdiğinde elbette ağırlık birazcık daha artıyor. İçersinde Anroid’in 10. sürümü kurulu, aynı zamanda bir Android tablet. Bu ne demek, Play Store üzerinden uygulamalar bize kurabileceğimizi bize söylüyor. Ben içerisine birçok uygulama kurdum. Bunlar benim cihazdan aldığım verimi arttırdı. Bluetooth 5.0 teknolojisi sayesinde bağlantı yapıp kulaklık takabiliyoruz veya başka herhangi bir cihaz takabiliyoruz. 64 GB’lik bir hafızası ve 4 GB’lik bir RAM’i var Performansı fevkalade akıcı. Note 3 oldukça yetenekli bir cihaz haline getiren en önemli şey bu Stylus kalem. Yaklaşık 4096 basınç hassasiyetine sahip, ve bu yüzden not alırken, tıpkı gerçek bir not alıyormuşçasına o kalem hassasiyetini ve fonksiyonelliğini yaşayabiliyoruz. Cihazıne okuma ve not alma fonksiyonlarını videonun ilerleyen kısımlarında ayrıntılı olarak anlatacağım ama bence bu cihazı, Note 3’ü daha da ayrıntılı daha da güçlü kılan şey uygulamaları. Dediğim gibi bu aynı zamanda bir Android cihazı ve bu Google Play’den uygulamalar yüklenebilenen bir cihaz. Örneğin ben, çok sık kullandığım uygulamaları içerisine kurdum. Evernote, ne işime yarıyor? Bir, Evernote’daki notlarıma ulaşabiliyorum. Daha da önemlisi, burada not aldığım, yazdığım şeyler otomatikmen Evetnote hesabımla eşitleniyor ve… Bilgisayardan veya başka bir cihazdan o notlarıma ulaşabiliyorum. Word, OneDrive ya da ne bileyim Google Drive ya da Dropbox gibi, eğer bulut uygulamaları kullanıyorsanız, onlar da işinize yarayacaktır. İçerisinde 64 GB’lik bir hafıza var ama bulut teknolojisi sayesinde bunu hafızayı oldukça artırabiliyorsunuz. Tabii başka uygulamalar da var. Artık ne istiyorsanız indirebiliyorsunuz Play Store’dan. Her uygulama yüzde yüz randıman ile çalışıyor diyemem çünkü ekranın çalışma mantığı oldukça farklı. Zaten videoda fark etmişsinizdir. E-Mürekkep teknolojisine sahip ekranlar birazcık daha farklı bir çalışma prensibinde çalışıyor. Onu da size göstereceğim. Tabletin, daha doğrusu e-kitap okuyucunun üzerinde, ekranın çalışma prensibini değiştirebiliyorsunuz. Bu da önemli bir fonksiyonu. Bu arada benim en çok hoşuma giden özelliklerinden biri müzik çalar oldu. Buradan bir müzik açıp bir şeyler okurken müzik dinleyebiliyorsunuz. Siz içerisine müzikler atabiliyorsunuz ya da ne bileyim Google Chrome’dan bir açabiliyorsunuz. Veya denemedim ama Spotify gibi müzik servis sağlayacılarından da bir şeyler açabilirsiniz. Üzerinde güçlü bir hoparlör var ama daha da güzide olan şey Bluetooth bağlantısı sayesinde kablosuz bir kulaklık takabiliyorsunuz. Bir jack girişi yok fakat tip C bağlantısından belki bir kulaklık takılabilir. Bunu denemedim ama muhtemelen oluyordur diye düşünüyorum.
Hangi Formatlardaki Dosyaları Açıyor?
Note 3’de neredeyse her formattaki dosyayı açabiliyorsunuz. Word dosyaları, PowerPoint sunum dosyaları ya da PDF’ler, ePUB’lar, MOBİ’ler… Ya da işte, en çok hangileri popülerse veya popüler olmayanlar. Dediğim gibi çok fazla format var, onları altta geçiririm.
Okuma ve Not Alma
Cihazı ilk açtığınızda karşınıza; kütüphane, mağaza, notlar, depolama, uygulamalar, ayarların yer aldığı bir bölüm geliyor. İşte burada mesela notların yer aldığı bir kısım ama ben tekrar kütüphaneye tıklayacağım. Ve şu okuma işi nasıl oluyormuş bir ona bakalım. Harika, şu an karşımızda Albert Camus’ün Veba’sı var. Bunu daha önce Karavandaki Kütüphane’de ele almıştık. Oldukça güzel bir kitap. Okuma sırasında, istediğimiz gibi notlar alabiliyoruz. Bakın şuradan kalemi seçeceğim. Kalınlığını seçiyorum ve işte ve tabii benim yazım biraz kötü. Onu lütfen idare edin. Ya da birazcık daha kalınlaştırabilirim. Şu kalemin arka kısmında bir silgi fonksiyonu var. Hafif bastırıp ekrana uyguladığımda artık yazdıklarım siliniyor. Sadece bu kadar mı elbette hayır. bakın buradan keçeli kalem seçtim, siyah tonunu biraz kaydırmak istiyorum, gri yapıyorum. Ama bu biraz ince oldu. Biraz daha kalınlaştırmak taraftarıyım. Şöyle yapalım…Nasıl, enfes… Tabii burada mesela benim gibi bazen düz çizgi dahi çizemeyenler için başka şeyler de var. Ekranın çalışma prensibi sizi yanıltmasın.
Oldukça akıcı bir şekilde çalışıyor. Anasayfaya girip size bunu göstermek isteyim. Buradan ekranın çalışma prensibini değiştirebiliyorsunuz. Artık nasıl bir kullanım gerçekleştirecekseniz, ona göre gölgelenme vs. ekranın fonksiyonlarını değiştirebiliyorsunuz. Şimdi hızlıca okumaya, not almaya geri döneceğim. Şu rastgele karaladıklarımı ben silmek istiyorum. Gayet güzel… Bakın diyelim ki tekrar kaleme geldim. Farklı kalemler var ama ben bunu deneyeceğim. “Karavan” yazdım. Biraz koyu bir renkle yazmak istiyorum. Hızlıca onu da düzeltelim. Tabii ne kadar çok bastırırsak, o kadar çok kalın olabiliyor. “Aa, bu karavanı yanlış yere yazdım. Ben o kadar ders çalışıyordum notları yanlış yerdee yazdım. Bunu alıp şöyle şurayae kaydırsak olur mu?” derseniz, kesinlikle olabilir. Veya “Ben buraya klavyede bir şeyler yazmak istiyorum.” derseniz, alıp buradaki boşluğa yazabiliyorsunuz. “Tamam Hakan, gayet güzel ve etkileyici özellikler, bu kadar çok not alıyoruz bunlara ne oluyor, bunlara tekrar girmemiz mi gerekiyor yoksa başka yerden ulaşabiliyor muyuz?” Elbette ulaşabiliyorsunuz. Şu kısımdan aldığınız tüm notları, işaretlemeleri, bunların hepsini seçip dışarıya PNG veya PDF olarak aktarabiliyorsunuz. Bu enfes bir özellik, enfes bir yanı. Ekrandaki yazıları değiştirmek istiyorsunuz, şuradan format kısmına değildiğinizde, yazı tipi boyutundan, bunu değiştirebiliyorsunuz. Tamam bu güzel, birçok e-kitap okuyucu da bunu görebiliriz. Bu cihazı en değerli kılan, en özel, biricik kılan şey; tüm bu ayarlarda her şeyin düşünülmüş olması. En ufak ayrıntının bile olması. Örneğin, kalınlaştırma güzel. Formatı değiştirebiliriz ama onu yapmayacağım. Resmi keskinleştirebilirim, oynayalım ayarlarla. Kelime aralığını arttırmak istiyorum, satır aralığını artırmak istiyorum, paragraf aralığını artırmak istiyorum. Bunu da yapıyorum… Şu an belki okunmayacak gibi oldu ama hangisi hoşunuza gidiyorsa onu yapabilirsiniz. İlk haline döndür diyeceğim, teşekkür ederim. Bu arada tabii ki dödürebiliyoruz. Hangi yöne döndürebileceğimizi bile belirleyebiliyoruz. İşte bu enfes. Şu an nasıl mesela? Ters döndürdük. Tekrar düzeltmem gerekiyor.
Mesela şimdi tekrar başta görünce söylemek istedim. Şuradan hızlıca ilk bölüme geleyim. Giriş kısmında, mesela bu kitabı Google Play’dan satın almıştım, direkt buraya aktarıp okuyabilme şansım oldu. Alt tarafta, bataryanın durumunu, saati, ne kadar bölüm kaldı veya kitabın yüzde kaçında olduğunu görebiliyorsunuz. Şöyle şuraya basacağım. Bir alanı seçebilirim ama ben bu kadar seçip farklı bir şey deneyeceğim. Bir anda sesli kitaba dönüştü. Gayet güzel çalışıyor. Buradan ses seviyesini, okuma performansını artırabiliyoruz. Bence bu, oldukça güzel bir özellik. Bir diğer güzide özellik, bölünmüş görünüm. Ekranı ikiye bölebiliyoruz, yan tarafı bir not defteri haline getirebiliyoruz. İşte buraya, ne yapabiliyoruz… Elimde tuttuğum için bir yandan siz daha rahat görebilin diye. Yazmak benim için zor olabiliyor. Daha düzgün yazacağım. Tabii, masanın üzerine koyduğumda çok daha efektif bir şekilde çalışabiliyorum. Gayet güzel. Yani, kalemin hassasiyeti, baskıdaki kalınlık yazma tepkimesi veya arka taraftan silmeye çalışmak Bunlar neredeyse kusursuz bir şekilde çalışıyor, herhangi bir sorun yaşamıyorum. Tamam, ekranın bu kısmını kitaba döndürdük. Bu kısmında tarayıcı açabiliyorsunuz. Ben mesela sözlüğe oradan bakabiliyorum. Veya farklı farklı şeyler açabiliyorsunuz. Bu enfes olan bir yanı kesinlikle. Bir tane yaptığımızda geriye gidiyor. Ben bir de ekrana bazı özellikler atadım. İşte, şu taraftan son uygulamlar açılıyor, onları kapatabiliyorum. Veya buradan geriye buradan ana sayfayaydı yanlış hatırlamıyorsam.
PDF Dosyalarını Okumak
Cihazın en çok beğendiğim özelliği PDF dosyalarını okuyabilmek adına fevkalade yetenekli olması. Buradan Borges’in baskısı bitmiş bir kitabına giriyorum. Bunu ben kullanılabilir bir hale getirdim ama aslında bu böyle değildi. Mesela buradan gezinme moduna geldiğimde, sıfırlaya basarsam orjinal haline geliyor. Ki böyle okuyabilmek oldukça zor. Buraya zoom yap geri çek, buraya zoom yap geri çek gibi bir şey gerekiyor. Ama Note 3’de bunu yapmaya gerek yok. Buradan gezinme kısmından diyorum ki “Diğer Ayarlar”, ben kendim ayarlayacağım bunu diyorum. Sen bana bu sayfayı ikiye böl. Ben sana bir ayar yapayım, şöyle bırazcık. Bak burada sayfalar böyle, sen bunu bil bana ona göre getir diyorum. Tamam diyeceğim ve artık bunun üzerine de çeşitli notlarımı almaya başlayabilirim. Nasıl, bence oldukça etkileyici, güzel. Gerçekten çok çok fazla fonksiyonu var. Ve tüm bunların içerisinde kaybolmamak mümkün değil diyebilirim ama birazcık cihaza alıştıktan ve çözdükten sonra sizin için bir sağ kol haline geliyor ve tüm okumaya yazmaya dair işlemlerinizi yapabiliyorsunuz. Not uygulaması gerçekten çok gelişmiş, şuradan tekrar ona bakmak istiyorum. Sol taraftan farklı farklı şeyler de yapabiliyorsunuz. Ben gösteremedim ama ne bileyim… Her şeyi yapabilirsiniz aşağı yukarı. Sesli notlar dahi alabilirsiniz içerisinde. Ve bakın buradan sesli notu tekrar dinleyebiliriz. Mikrofonu fena değil, burada net duyulmayacağı için göstermeyeceğim ama notlar kısmında işe yarar. Belki bir tık daha iyi olabilirdi. Fakat hoparlör kısmında oldukça tatmin edici bir cihaz olduğunu söyleyebilirim.
Değerlendirme
Kullanım sürem boyunca en çok hoşuma giden şey. Note 3 içerisindeki neredeyse her şeyin düşünülmüş olması. Ve kullanıcı tarafından tümüyle kendine has bir formata dönüştürülebilmesi. Şimdi, mesela kitap aktarma diye bir özellik var. Bu şöyle çalışıyor. Normalde ben bunu telefonda yaparken bir uygulama aracılığyla yapıyorum. Kitap aktarmaya girdiğinizde size bağlı olduğunuz WİFİ’den bir IP adresi veriyor. Bu IP adresini tarayıcıdan girerek hemen oradan pratik bir şekilde bilgisayar içindeki istediğiniz dosyayı aktarabiliyorsunuz. Bu çok fazla işe yarayan bir özellik, sürekli kablo ile uğraşmak zorunda kalmıyorsunuz. Ya da o an işte, bir bulut servisine bağlı değilseniz, hemen o WIFI üzerinden halledebiliyorsunuz, kesinlikle işe yarayan bir özellik. Tabii bir Android cihazı olduğu için yarı tablet yarı e-kitap okuyucu sayabiliriz. Haliyle, içerisinde bir Andorid cihazında görmeye alışık olduğumuz tüm temel uygulamalar var. Takvim, sözlük… -ki sözlük fonksiyonu okuma içerisinde çok ideal oluyor. Türkçe bir sözlük yüklemedim. Ama muhtemelen yükleniyordur. Birazcık daha kurcalasam onu bulabilirdim. Ben onun yerine tarayıcıdan sozluk.gov.tr’yi açtım oradan bakmayı tercih ettim. Çünkü oradan daha farklı yönlerini de görebiliyorum, oldukça güzel bir sözlüktür o. Bu bizim hep bahsettiğimiz Türk Dil Kurumu Yayınları’nın, artık oradaki dijital sözlüğü. İşte ses kaydedici, galeri vs her şey var. Şu an benim sayamayacağım kadar çok şey… Note 3’ün özellikleri kabaca böyleydi ama bu kısa videoda tüm özellikleri tanıtabilme şansımız yok elbette.
Yıllar önce blogta yazılar yazdığım dönemde bu kadar gelişkin değildi e-kitap okuyucuları. Performans yönünden oldukça zayıftılar, fonksiyonellik bakımından pek tatmin edici değillerdi yine de ben onlar çipetpet gözüyle bakıyordum. Ama lezzetli çipetpet değillerdi. Fakat bugün geldiğimiz notkada Onyx Boox’un cihazları ya da en azından Note 3, oldukça lezzetli bir çipetpet. Ben diğer cihazları da biraz inceleme fırsatı buldum. Oldukça duruyorlar. Bu konuda dürüstlükle bir beğeni ortaya koyabilirim. Bu cihazı kullandığım süre boyunca beni neredeyse hiç üzmedi. Tüm not almalarımı okumalarımı onun üzerine kaydırdım. Normalde ben, işte bir deftere not alıyordum. Onun Evernote’da fotoğrafını çekip oraya aktarıyordum. Oradan başka işlemler gerçekleştiriyordum. Buna hiç gerek kalmadı. Özellikle bu Evernote eşitlemesi benim çok çok fazla işime yaradı. Ya da buradan dosyalara ulaşabilmek gibi şeyler. Tüm yönleriyle çok fonksiyonel ve pratik bir e-kitap okuyucu. Umarım, aklınızda Note 3’e dair soru işaretleri varsa bu video o soru işaretlerini kaldırmıştır veya bir e-kitap okuyucu arıyorsanız kendinize bir referans oluşturabilmiştir. Eğer Note 3’ü satın almak isterseniz, Onyx Boox Türkiye’den bir ricada bulundum, bizim için bir indirim kodu tanımladı, %5’lik. Ona videonun açıklama kısmından ulaşabilirsiniz aynı zamanda ürünün linkine de ulaşabilirsiniz. Umarım video hoşunuza gitmiştir. Beğenmeyi, abone olmayı ve yorum yazmayı lütfen unutmayın. Bir sonraki videoda görüşmek üzere hoşça kalın.