Bu içerik işbirliği içerir.

Merhabalar. Yıllar sonra Note 3 incelemesiyle tekrar e-kitap dünyasına geri dönüş yapmıştık. Önümüzdeki günlerde Karavandaki Adam kurulalı 8 yıl olacak. Aradaki zaman nasıl geçti, açıkçası ben de bilmiyorum. YouTube kanalı da herhalde baya zaman oldu. Bununla birlikte, uzun zamandır da ben e-kitap dünyasına dair çok fazla bir ilgi duymuyordum. Çok fazla araştırma yapmıyordum. Fakat, Özellikle Onyx Boox’un o Note 3 cihazıyla beraber, “Ya e-kitap dünyasında çok güzel şeyler oluyor, özellikle Onyx Boox’un cihazları fazlasıyla başarılı.” gibi bir his, bir düşünce zihnimde oluştu fakat, e-kitap dünyasına daha da yaklaşmamı sağlayan şey kişisel deneyimime dayanıyor. O da şu, son günlerde, son zamanlarda çok fazla yolculuk yapmak zorunda kalıyorum. Günde üç-dört saat. Ve o zaman içerisinde işte şarkı dinlenebilir ama o kadar fazla şarkı dinlemek benim ilgimi çekmiyor açıkçası. İşte podcast dinlenebilir ama kaç tane podcast dinleyeceksin ardı ardına, o da çok mantıklı değil. Telefonla uğraşmak bir noktadan sonra insanın başını ağrıtıyor. Ee, ne yapabilirim? “Kitap okuyabilirim. Yanımda kitap getirebilirim. Bir sırt çantam var. İşte, ona ihtiyacım olan bazı şeyleri koyabilirim. Kitabımı da koyarım ve gün içerisinde onu yanımda taşırım.” diye düşünüyordum. Ki öyle yapmaya başladım ama bir noktada bunun çok pratik olmadığını anladım. Çünkü büyük bir zahmete dönüşebiliyor. Neden? Örneğin ben Charles Dickens okumayı çok seviyorum. Diyelim ki, David Copperfield’i yanımda taşıyacağım. Bu kadar bir kitabı her gün yanımda taşımak, büyük bir zahmete dönüşüyor. Evet, David Copperfield okumak çok keyifli. Ama onu yanımda taşımak çok keyifli değil. Haliyle bundan nasıl kurtulabilirim diye düşünürken ihtiyacım olan şeyin oldukça; hafif, pratik bir e-kitap okuyucu olduğunu düşündüm. Fakat giriş seviyesindeki çoğu e-kitap okuyucu, Hantal ve işlevsel olarak da çok zayıf kalıyorlardı. Böyle düşünüyordum. Ta ki Poke 3 ile tanışana kadar. Poke 3 gerçekten oldukça hızlı, ve birçok fonksiyonu içerisinde barındıran bir cihaz. Benim hem beğenimi kazandı hem de bu yöndeki ihtiyaçlarımı karşılayabildi. Sizlerle beraber, hangi özellikleri var ve nasıl bir e-kitap okuyucu onu inceleyeceğiz, hadi başlayalım.

💯Poke 3’ün teknik özelliklerine yakından bakmak ve satın almak isterseniz: https://bit.ly/3rGByX3

⭐Ayrıca Poke 3, nova 3, Nova 3 Color modellerinde geçerli %5’lik indirim için kodu: karavandakiadam

🔴Önceki e-kitap okuyucusu incelememiz Onyx Boox Note 3’ü izlemek için: https://youtu.be/se6d6ZZWKlM

Kutuda Neler Var?

Hadi, Poke 3’ün kutusunun içerisinde neler varmış ona bakalım. İlk olarak kutuyu açtığımızda elbette cihaz bizi karşılıyor. Ve bununla beraber, bir de tip-c bağlantısı kablosu var. Fakat elimde fazladan olduğu için bunu kullanma ihtiyacı gütmedim. Bir de belgeler çıkıyor, daha fazlası yok.

Poke 3 Bize Neler Sunuyor?

Gelelim Poke 3’ün donanımsal özelliklerine. Karşımızda 6 inçlik bir ekran var. 6 inçlik ekran, çok ince bir çerçeve oranına sahip. Bu ne demek, yani elde tutulması çok kolay bir cihaz. Ve gereksiz alanlarla işgal edilmemiş bir ekran var. Bu Onyx Boox ailesinin en küçük ferdi diyebilirim. Hem boyut olarak hem de belki segment olarak. Fakat donanımsal özellikleri gayet yeterli, ne demeye çalışıyorum. İçerisinde 2 GB’lik bir bellek var. 32 GB’lik bir hafıza var. “Hakan, kullanım zamanın içerisinde dondu mu, seni üzecek anlar yaşattı mı?” Hayır, gayet akıcı bir performansı vardı. Bununla beraber diyelim ki, yolculuk yaparken veya kitap okurken müzik dinlemeyi seviyorsunuz. Dahili bir hoparlörü yok. Bluetooth 5.0 sayesinde kablosuz bir kulaklık takıp müzik veya podcast dinleyebilirsiniz. Bunu belki telefondan da yapabilirsiniz ama hem orada bataryayı tüketmemek hem de telefonu insan eline aldığında bir şekilde onunla zaman kaybetmesini biliyor, çok mantıklı olmuyor. Belki tip-c bağlantısından da o tür bir kulaklık takılıp kullanılabilir. Mikrofonu var, notlar almak için işinize yarayabilir.

Telefondan veya Tabletten Okumak Mantıklı mı?

Poke 3’ün özelliklerinden bahsederken ekranından bahsetmemek olmaz. Bazı okurlar, telefondan veya tabletten okumanın bir e-kitap okuyucudan okumakla aynı şey olduğunu düşünüyor. Oysa ki bu doğru değil. E-Mürekkep teknolojisine sahip ekrandan kitap okuduğunuzda gözleriniz çok daha az yoruluyor. Güneşin altında okumak sizin için zor olmuyor ve tabii ki batarya sorunu da oldukça az ortaya çıkıyor. Bir tabletten yahut telefondan okuduğunuzda, gözleriniz hızlıca yorulabilir. Piliniz bitebilir vs. vs. Açıkçası onlar tam anlamıyla okuma için değil başka amaçlar için üretilmiş cihazlar. Fakat bu cihazlar, tümüyle okumaya odaklanmış cihazlar. Size bu yönde konforlu bir okuma sağlayabilecek şekilde sunum yapan cihazlar.

Özellikleri Devamları

“Ağırlığı ne kadar?” derseniz, 300 sayfalık bir kitap, değil. 200 sayfalık bir kitap? Yine onun kadar değil. Yaklaşık, 100-120 sayfalık bir kitap kadar. Yani düşünsenize, tüm kütüphanenizi 120 sayfalık bir kitapla yanınızda taşıyabiliyorsunuz. Bu beni en çok cezbeden şeylerden biri oldu. İçerisinde Android 10 sürümü var. Bu ne demek? Birçok farklı uygulama kurabilirsiniz. İşte ben, mesela Notion, Evernote, OneDrive, Google Drive gibi ya da kullandığım başka araç-gereç diyebileceğim programları kurarak cihazdaki verimliliğimi artırabildim. Bu benim için önemli bir avantaj. Evet, içerisinde 32 GB’lik bir hafıza var ama bulut servisleri sayesinde bunu çok daha fazla yapabiliyorsunuz.Ve istediğiniz zaman kitaplara erişme şansını yakalayabiliyorsunuz. Bataryası yaklaşık 2 hafta gidiyor. Ben dışarıda olduğum zamanlarda WIFI’yi kapatma yolunu tercih ettim bu sayede, batarya süresinde iki haftayı hatta biraz daha geçecek süreyi yakalamayı başardım.Ama internete ihtiyacım olduğunda telefondan paylaşım yaparak buluttaki dosyalarımı ya da işim neyse onu gördüm. Bununla beraber, çok ufak bir cihaz dedim. Arka planına baktığımızda parmak izi bırakan bir yüzeyi var. Fakat elinizden kaymıyor. Yani, şu an çok sıkı tutmuyorum ama çekmeye çalıştığımda kesinlikle elime oturuyor ve kolay kolay düşmez diyebilirim.

Poke 3’ün İçinde Neler Var?

Hadi gelelim en önemli kısma, cihazın içerisinde bizi neler bekliyor? İlk olarak açtığımızda, Kütüphane, Mağaza, Depolama, Uygulama ve Ayarlar var. Kütüphane’de tabii ki kitaplarımız bizi karşılıyor, Mağaza’da ise, indirebileceğimiz bazı İngilizce kitaplar var. Bildiğim kadarıyla Türkçe kitaplar yer almıyor. Depolama kısmın da ise hızlı bir dosya gezgini gerçekleştirebiliyoruz, dosyalarımıza ulaşabiliyoruz. Uygulamalar kısmında, dediğim gibi bu bir Android cihazı o yüzden içerisine uygulamalar indirebiliyoruz. Mesela benim indirdiğim uygulamalar var. Word, Notion veya Evernote veya Google’ın klavyesi bana daha pratik geliyor. Onu kullanıyorum, o var. Tarayıcıya girebiliyoruz, müzik çalar, ses kaydedicisi, WIFI üzerinden kitap aktarma, E-Posta ve daha niceleri var diyebilirim. Play Store üzerinden de başka uygulamalar indirebiliyoruz. Okuma kısmına geldiğimizde, Oliver Twist ile başlayalım bir epub dosyası. Tıkladığımızda açılıyor ve en son kaldığımız yerdeyiz. Buradan birçok farklı şey yapabiliyoruz, örneğin hızlıca sayfalar arasında değişebiliyoruz. Elbette bu çok alışıldık bir özellik fakat Poke 3’de daha doğrusu Onyx Boox’ta karşımıza çıkan çok özel bir güzellik var o da şu. Yazı tipi boyutunu istediğimiz gibi değiştirebiliyoruz, kalınlaştırmayı ayarlayabiliyoruz, şöyle geri çekeyim. Formatı değiştirebiliyoruz, işte daha iyi görünmesini sağlayabilecek şeyler yapabiliyoruz. Ya da kelime aralığını değiştebiliyoruz, satır aralığını, paragraf, alt-üst vs. vs. Tümüyle, nasıl okumak istiyorsak, bizim için en ideal, daha doğrusu kitabın görünme şekli neyse o hale sokabiliyoruz kitabı. Bu gerçekten çok güzel bir özellik. Bu şekilde, şöyle buradan bir not alıyorsak bu notu işaretleyebiliyoruz. Ya da bunun üzerine notlar alabiliyoruz ekstradan. Ve bu işaretlediğimiz yerlerin hepsi, şuradan tekrar basacağım. Bu kısımda tekrar karşımıza çıkıyor. Buradan direkt işaretlediğimiz yere gidebiliyoruz. Ve orayı paylaşabiliyoruz, dışarı aktarabiliyoruz bu güzel bir özellik.

PDF Okumak

Birçok e-kitap okuyucu PDF okuma konusunda sınıfta kalıyor. Fakat Onyx Boox bu olayı çözmüş diyebilirim. Hemen bunu bir örnekle gösterelim. Borges’in baskısı bitmiş bir kitabı var. Aslında bir sayfada iki sayfa var fakat. Bunu okuyabilmek için ne yapacağız. Ya sürekli yakınlaştırma yapıp geri çekeceğiz ama bu çok mantıklı değil. Ve diyorum ki sayfa yapısını şöyle ayarlayalım. Ve aynı zamanda sayfa yapısını ayarlarken de lütfen bunu iki sayfa yapalım. Ah, tekrar başa çekti. Ben bunu güzelce ayarlayayım, şöyle yapayım, harika. “Tamam,” diyorum ve artık tek sayfaya dönüştü. Nasıl, bence gayet güzel. Buradan işaretlemeler yapabilirim ve normal çok rahat bir şekilde sanki tek sayfaymış gibi okumaya devam edebilirim. Bu oldukça güzel bir avantaj. Ekranın üzerinde herhangi bir fiziksel tuş yok. Sadece yukarından uyku modundan çıkartma var. Onun da üzerinde bir bildirim ışığı yer alıyor. Fakat şöyle görevlerle bunu halledebiliyoruz, sol taraftan kaydırdığımızda, son uygulamalar çıkıyor. Tekrar kaydıralım. Buradan ortadan ana sayfaya dönüyor. Buradan da geriye dönüyor. Ama şu an anasayfada olduğumuz için geriye dönmeyecek. Bu çubuktan cihazı kapatabiliyorum, yeniden başlatabiliyorum. Bu aktif bir çubuk Yerini değiştirebiliyoruz, herhangi bir yere alabiliyorsunuz.

Değerlendirme

Evet, gelelim Poke 3’ün değerlendirmesine, öneriyor muyum? Kesinlikle öneriyorum. Peki niçin veya hangi senaryoda öneriyorum. Diyelim ki, E-kitap okuyucusu dünyasına gireceksiniz, e-kitap dünyasına gireceksiniz, Gerçekten sizi hayal kırıklığına uğratmayacak ve ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir cihaza ihtiyacınız var. Poke 3 gerçekten, güzide bir cihaz. Veya elinizde başka bir marka veya aynı markanın eski bir modeli var. Birazcık daha iyi bir model almak istiyorsunuz. daha fazla özellikten yararlanmak istiyorsunuz, o zaman yine Poke 3 çok ideal bir model olarak karışımıza çıkıyor. Açıkçası ben son zamanlarda basılı kitaptan biraz daha e-kitaba yaklaşmaya başladım. Bunu ortaya çıkartan birkaç neden var. En başta söylediğim o taşınabilirlik benim için önemli bir etmen. Bununla beraber ben öyle çok iyi bir okur sayılmam ama günden güne okuduğum kitapların sayısı artıyor. Haliyle bunları evin içerisinde konumlandırmak da önemli bir sorun olmaya başladı. Biliyorum ki artık birçok birey daha ufak evlerde yaşıyor ve bu evlerde haliyle bir yer sorunu yaşamak çok mümkün. İşte, kitapları nereye koyacağım derdinden de kurtulmak için e-kitap önemli bir avantaj. Bununla beraber belki çok fazla göz önünde bulundurulmayan bir şey de iklim değişikliği kitaplarla beraber kesilen ağaçlar, onların üretim süreci vs. derken, sanırım e-kitap burada daha avantajlı bir noktada duruyor. Bununla beraber işte, birçok kitabı yanınızda taşımak vs. Gündüz-gece daha rahat okumalar bunların hepsi önemli avantajlar. Bence mutlaka deneyimlemeniz gereken bir noktada ve “Deneyimlemek için hangi cihazı öneriyorsun Hakan?” derseniz, Poke 3’ü öneriyorum. Ama bu daha çok okuma yönüne yönelik bir öneri. Eğer not almayı da işin içerisinde dahil etmek, yani ben hem elimdeki cihazla not almak hem de okuma yapmak istiyorum derseniz belki Note 3’e bakabilirsiniz. Ya da başka diğer modellere bakabilirsiniz. Bu arada, bu cihazla birlikte kullanabileceğiniz çok güzel kılıflar da var. Şu çok klasik, bildiğimiz kitap formatında diyebileceğimiz kapak. O şekilde adlandırabilirim herhalde kapağını, bir kılıf. Bunun içerisinde koyuyoruz ürünü ama her defasında çıkartma şansımız yok. Okurken de bunu açıp okuma şansımız oluyor. Kapağı kapattığımızda uyku moduna giriyor, açtığımızda tekrar uyku modundan çıkıyor. Bu benim daha az hoşuma gitmeye başladı. Çünkü ekstradan ağırlık yapıyor ama koruma açısından daha üstün bir konumda. Ben şöyle keçeli bir kılıf kullanıyorum. Hemen bunu bunun içerisine koyuyorum ve çantamın içerisine koyuyorum. Haliyle çok daha pratik bir şekilde taşıyabiliyorum. Okuyacağım zaman da çıkartıp okuyabiliyorum. Bu benim için önemli. Onyx Boox Türkiye, biz Karavandaki Adam ailesi için güzel bir indirim kodu tanımladı. Hem Poke 3 de diğer iki cihazda (Nova 3 ve Nova 3 Color) geçerli olabilecek bir indirim kodu, %5’lik. Açıklama kısmında o koda ulaşabilirsiniz. E-kitap dünyasına dair yeni videolar hatta blog yazıları gelmeye devam edecek. Umarım bu incelemeyi beğenmişsinizdir. Abone olmayı, yorum yapmayı ve zili açmayı unutmayın. Bir sonraki videoda görüşmek, hoşça kalın.