Kitap okurlarının arzuladığı önemli şeylerden biri daha fazla okumak olsa gerek. Bazılarımız okuma etkinliğini biraz olsun gerçekleştirebilirken bazılarımız da hiç gerçekleştiremiyor. Gündelik hayatta kitap okumak olanaksızlıklardan ötürü mü kaynaklanıyor yoksa gerçekten bizim gerçekten arzulamamızdan mı kaynaklanıyor burası bize göre değişken bir unsur. Fakat şahsi yorumum daha çok gerçekten kitap okumak istemediğimiz için kitap hiç okuyamıyoruz veya az okuyoruz. Bu yazıda sizlere daha fazla kitap okumak için izlenebilecek birkaç yol göstermeye çalışacağım.

Kitapla baş başa kalmak.

  Az kitap okuyanların başına gelen en büyük talihsizlik kitaplarıyla bir türlü baş başa kalamamaktır. Eğer etrafınızda dikkatinizi vermeniz gereken unsurlar, zaman ayırmanız gereken insanlar gibi engeller varsa kitapla baş başa kalmayı bir türlü gerçekleştiremez, gerçekleştirse bile bu süre çok kısıtlı kalır ve az kitap okumuş olursunuz.

Dolu bir kafa, boş bir okuma demektir.

  Dolu bir kafa ile kitap okumak ne yazık ki okuma etkinliğinin birkaç sayfa ile sınırlı kalacağını belirtir. Kaldı ki bu birkaç sayfa da pek anlaşılmadan üstünkörü bir okuma ile gerçekleştirilmiş olacaktır. Daha fazla sayfa okumak için sayfaların su gibi akması gerekir. Kitaptan böyle bir şey beklemek için öncelikle bencil olmayıp kitaba, ona yoğunlaşmış bir zihin vermek doğru olacaktır.

 Sevdiğiniz bir kitabı okumak.

  Sayfaların su gibi akıp gitmesi aslında sadece tamamen odaklanmış bir zihinden geçmez. Sayfaların su gibi akıp geçmesi için kitabın sizi kendine bağlaması ve bu akıp giden suyla beraber alıp götürmesi gerekir. Kısacası daha çok kitap okumak için sevdiğiniz beğenebileceğiniz kitaplara yönelin. Beğenmediğiniz bir kitabı okumak bir işkencedir. Eğer size birileri “Ya şu kitap çok güzel şunu okur musun?” veya “Bu kitabı mutlaka okumanı istiyorum” gibisinden birilerini kırmamak için veya başka unsurlar yüzünden yapabileceğiniz okumalar da daha çok kitap okumanız önündeki bir engel.

 Zaman yokluğu.

 Daha fazla kitap okumak istiyorsunuz ama kitaba ayırdığınız zamandan daha fazlasını ayırabilecek bir zamana sahip olamamanız aslında büyük bir sorun değil. Çünkü kitap okumanın benim tabirimle birçok farklı dili var. Bunlardan benim en beğendiğim “sesli kitaplar”. Sesli kitaplar gerçekten kitap okumanın farklı bir dili. Kitap okumak gibi kitap dinlemenin de kendine özgün birçok güzel yanı var. Seyahat ederken veya başka bir şeyle ilgilenirken sesli kitaplar daha fazla kitap okumanıza olanak sağlayabilir.

 Her şeyden önce gündelik işler sizi daha fazla kitap okumaktan alıkoyabilir. Bunlar karşında çaresiz kalabilirsiniz. Ama inanıyorum ki bir şeyi gerçekten istiyorsanız onun önündeki tüm engelleri kaldırabilmeniz mümkün. Şimdi kendinize sormanız gereken soru şu olmalı: Gerçekten daha fazla kitap okumak istiyor muyum?