Çevremde görüp de en çok üzüldüğüm şeylerden biri de korsan kitap. Her ne kadar insanlara korsan kitap almamaları yönünde fikirlerimi sunuyorsam da bir çoğu bana geçerli sayılamayacak nedenler söylüyor. Bahsettikleri nedenlerin elbette başında maddi kaynaklı nedenler geliyor. Gerçekten sırf daha ucuz diye korsan kitap almak iyi bir şey mi? Bu yazıda sizlere korsan kitap almanın neden iyi bir şey olmadığını dört nedenle açıklamak istiyorum. İşte o dört neden:
1) Korsan Kitap, Emeğe İhanettir
Gerçekten de korsan kitap emeğe ihanettir. Yazar veya çevirmenlerin, kitaplara haftalarını harcayarak hak ettikleri maddi kazançtan onları mahrum bırakmak biz okurların yapabileceği en kötü şey. Haklı olarak kitapları satın aldığımızda verdiğimiz paranın çok büyük bir kısmını yayınevlerinin aldığını söyleyebilirsiniz; fakat bu, kitapta emeği geçen insanları yok saymak için geçerli bir neden değil. Birçok yazar, kitaplardan elde ettiği gelirle geçinemediği için ek işte çalışmakta ve bu durum yazarların performansını düşürmekte. Eğer herhangi bir şekilde korsan kitap almaya devam edersek, yakında işini gerçekten hakkıyla yapan yazar ve çevirmenlere rastlamamız güçleşecek.
2) Kitabın Baskı Kalitesi
Bazılarımız için pek önemsiz olsa da biliyorum ki kitap bizim için yalnızca içeriğiyle var olmuyor. Bir kitabı aynı zamanda kitap yapan şey sayfaları, mürekkep kalitesi ve kapağı. İşte bu üç faktör korsan kitapların çoğunda kalitesiz özensiz durumda oluyor, kitap sayfasını çevirirken kitap hissi dahi vermiyor. Bu da kitaptan alınan hazzı en aza indiriyor.
3) Yazılardaki Düzensizlik
Kötü yayınevinden çıkmış bir kitap okumuyorsanız, basım hatalarıyla pek karşılaşmazsınız; fakat korsan kitaplarda basım hatalarına karşılaşmamak bir mucize. 105. sayfadan 270. sayfaya atlandığına bir tek korsan kitaplarda rastlarsınız, bu durumun da biz okuyucular için ne kadar heves kıracı olduğu ortada.
4) Kitap Okumak İçin Korsan Kitap Almaya Gerek Yok
Ülkemizde kitap fiyatları, ne yazık ki oldukça yüksek. Belki maddi nedenlerden kitap okumak için gerekli bütçelere sahip olmayabilirsiniz fakat bu sizi korsan kitap almaya teşvik etmesin. Ülkemizde kütüphanelerin sayısı son yıllarda hızla artmaya başladı. Buraları ziyaret ederek hem unutulmuş bir hazineyi keşfedebilir hem de okumak istediğiniz kitabı hiçbir ücret ödemeden geri götürme şartıyla okuyabilirsiniz.
Güzel bir yazı olmuş, kalemine sağlık. Güzel tespitler…
Yazarların zor duruma düştüğü doğru. Kütüphane konusunda haklısınız ama kendimi örnek vererek bir şeyler söylemek istedim. Okumayı çok seven biriyim, köyde yaşıyorum. Köyü geçtim ilçe de bile kütüphane yok. Şehirde yaşayan insanlar her türlü imkana sahipken kütüphaneler bomboş. Kitap alacak yer bile yok. İlçede kırtasiye var bir ikü tane onlarda uçuk uçuk fiyatlara satıyorlar.Maddi durum yok.Şu durumda nasıl kitap alıp, okuyalım?
Normal de böyle şeyler için yorum yapmam ama Fatma Nur Hanım’ın yorumu için bir ekleme yapmak istiyorum. İnternette biraz daha araştırınca çok uygun fiyata kitaplar alınabilmektedir. Hatta direkt isim vermek istiyorum ben şahsen nadirkitap adlı siteden 2.el gayet temiz sıfır kitap gibi birçok kitabı neredeyse bedava denebilecek miktarlarda satın aldım.Gayet de memnunum kitaplardan.Ama tabi bunun için de yine biraz kafa yormak gerekiyor.Sanırım ülkemizde 2.el olup sıfır ayarında olan tek şeyler kitaplar olabilir.Benden naçizane kitapseverler için ufak bir katkı yapmak istedim
Saygılarımla.