Teknolojinin hayatımıza kattığı akıllı telefonlar ve tabletler bize birçok konuda kolaylıklar sağladı. Bu doğrultuda karşımıza çıkan e-kitap, yani elektronik kitap; okurlar için önemli bir seçenek oldu. Bazılarımız e-kitap işini benimseyip kullanmaya başlarken bazılarımızda basılı kitaplardan vazgeçemedi. Aslında baktığımızda her iki tarafında bu seçimi yaparken kendine göre önemli sebepleri var. İsterseniz bu yazıyla beraber “e-kitap mı basılı kitap mı?” penceresine bir göz atalım:
Eskiden e-Kitap falan yoktu, nereden çıktı bu?
e-Kitap’lar aslında önemli bir geçmişe sahip olsalar da bizler arasında popüler olmaları 2007 yılını buldu. 2007 senesinde ünlü alışveriş sitesi Amazon’nun piyasaya çıkardığı Kindle adlı cihaz, e-Kitap’ların popüler olmasını sağlayacak kapıyı açtı. O yıllar da Kindle’ın yakaladığı satış rakamları insanların e-Kitap olayını ne kadar benimsediklerini gösterirken, ülkemizde henüz e-Kitap işi pek de popüler sayılmazdı. Bizim e-Kitap işini benimsememiz sadece birkaç yıl önce gerçekleşti. Belki de buradaki bu gecikme, pekte kitap okur bir millet olmamızdan kaynaklanan kitap dünyasını takip etmemizdendi.
Halen herhangi bir kitabı e-Kitap olarak okumadım, nasıl e-Kitap okuyabilirim?
İşte bu soruya cevap verdiğimizde e-Kitap olayının bir eski tarafı ortaya çıkıyor; eğer bir e-kitap okumak istiyorsanız bir elektronik cihaza sahip olmalısınız. Bu iş için tabletler,akıllı telefonlar ve sırf bu iş için üretilmiş e-Kitap cihazları iş görse de bilgisayarlarınızda da e-Kitap okuyabilirsiniz. Fakat bilgisayarların gerek büyüklüğü gerek taşınabilirliğindeki kısıtlayıcılığı akıllı telefonları ve tabletleri bu iş için daha cazip kılıyor. Bu cihazlardan birine sahip olduğunuzda cihazınıza yükleyeceğiniz e-Kitap uygulamalarıyla ücretsiz veya ücretli olarak e-Kitap deneyimini tadabilirsiniz. Bunların hangi uygulamalar olduğunu yazının devamında göreceksiniz.
Basılı kitap ve e-kitap karşılaştırması;
e-Kitap’ın avantajları;
Bu kitapta bir hayli pahalıymış:
İlk olarak karışımıza çıkan maliyet oluyor, e-Kitaplar herhangi bir kâğıda basım işlemine tabii olmadığı için maliyetleri de basılı kitaplara oranla daha ucuz oluyor.
O kitabı bir türlü bulamadım:
Eğer bir kitabı okumak istiyorsak ilk öncelikle gidip onu satın almamız gerekiyor. Kaldı ki okumaya karar verdiğimiz kitap belki kitapçımızda olmaya da bilir. Bu önemli iki ekten karşısında e-Kitap’ların istediğimiz zaman anında ulaşılabilir olması e-Kitap’ın hanesine yazılmış bir avantaj daha oluyor.
Kütüphanem tüm odamı kaplıyor:
Ne kadar fazla kitabımız varsa o kadar büyükte bir kütüphanemiz var demektir. Buda ev içinde kitapların önemli bir yer kapladığı anlamına gelir. Küçük bir eve sahip okurların başına önemli bir sorun olabilecek olan bu etken, e-Kitap’da bir sorun olmaktan çıkıyor. e-Kitap dünyasında binlerce kitabı tabletimize veya akıllı telefonumuzda barındırabilme şansına sahibiz. Bu yüzden kitaplarımıza evde önemli bir yer işgal etmesini engelleyebiliyoruz.
Kollarım koptu:
“Bugün birçok kitabı okuyacağım. Şu kitaptan şu kısmı tekrar okumak isterdim ama yeni kitabıma da devam etmek istiyorum.” Buna benzer bir cümleye sahipseniz bir geziye veya bir yere gittiğinizde birkaç kitap size eşlik edecektir. Bu kitapların sayısı artıkça ağırlık ve size tam anlamıyla bir yük olmaları da ortaya çıkacaktır. Bir önceki kısımda bahsettiğimiz gibi tek bir cihazda binlerce kitap barındırabilme olanağı sizi bu dertten kurtaracaktır.
Nerede bu cümle?
e-Kitap okurken kullandığınız uygulamanın özelliklerine göre okuma haricinde birçok özelliği de yapabiliyorsunuz. Mesela çok beğendiğiniz bir yer mi var, buraya bir ayraç koyup bir dahaki sefere hiç zaman kaybetmeden direkt orayı bulabiliyorsunuz. Kitaptan sosyal ağlarda paylaşmak istediğiniz bir kısım mı var, hiç sorun değil bunu da e-Kitap uygulamalarıyla beraber yapabiliyorsunuz. Fakat bu ve buna benzer birçok özellik kullandığınız e-Kitap okuyucu uygulamasına göre değişiklilik gösterebiliyor.
Yazılar daha büyük:
e-Kitap uygulamalarının getirdiği diğer bir özellikte yazı büyüklüklerini ayarlamak. Bu özellik, özellikle görme problemi yaşayanlar için bir hayli işe yarar olacaktır.
e-Kitap’ın dezavantajları:
Arşiv azlığı:
Her ne kadar sayıları artsa da halen Türkçe e-kitapların sayısı oldukça az. Bu yüzden okumak istediğiniz kitap yeterince popüler değilse e-kitap halini bulma şansınız oldukça düşük.
İyi bir ekran iyi bir okuma keyfi:
e-Kitap’ın nimetlerinden cihazlarımız sayesinde yararlansak da e-kitap okuma işi eğer cihazınızın ekranı iyi bir çözünürlükte değilse pekte keyifli olmuyor. İyi de bir ekran sahibi olan cihazlarında fiyatları yüksek olabiliyor.
Şarjım bitti kitap okuyamıyorum:
Cihazlarımızın en zayıf noktası diyebileceğimiz şarjlarımız kitap okuma işini de cihazımızdan yaptığımızda daha da dayanmaz olacaktır. Her ne kadar tabletler ve sadece e-Kitap okuma için üretilmiş cihazlarda bu konu sorun olmasa da akıllı telefonlarımızda e-Kitap okuma işine girişmeden önce iki kere düşünmemizi sağlayacaktır.
Kitabımı arkadaşımla paylaşamıyorum:
e-Kitap’ları yasal olarak okuyorsanız indirdiğiniz her kitap şahsınıza lisanslanıyor. Bu da ücretli kitapları arkadaşlarınızla paylaşamayacağınız anlamına geliyor.
Gözlerim ağırıyor:
Bazen televizyona bile fazla baktığımızda gözlerimiz ağarabiliyor. Uzun süre bir cihazdan kitap okumak bazılarımız için pekte hoş olmayabilir.
Basılı Kitabın Avantajları:
Bu kitapta çok anılarım var.
Bir kitap düşünün; okudunuz, kütüphanenize kaldırdınız ve aradan yıllar geçti. O kitabı tekrar elinize aldığınızda zihninizde canlandırabileceğiniz birçok anı olacaktır. Ayrıca elinizde yıllar öncesinden kalan bir kitabında olması sizi oldukça mutlu edecektir. Hele ki birde elinizdeki kitabın çok az sayıda basıldığını ve basılanlardan da birinin siz de olduğunu hayal edin.
Duygular gerçek.
Kitabı okurken hissedeceğiniz duygular e-Kitap okurken kinden daha doğal ve gerçekçi olacaktır. Çünkü o cihazlarda bizim doğamıza ait olmayan bir şey var!
Arkadaşlarınızla paylaşın.
Beğendiğiniz veya sizin için özel olan bir kitabı sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz ve o kitap tekrar sizin kütüphanenize döndüğünde belki de üzerinde iki insanın gözyaşı, mutluluğu veya birçok tahmin edemeyeceğimiz şey olacaktır.
Alacağınız kitabı inceleyin.
e-Kitap’da kitabı almadan önce yalnızca birkaç sayfaya ön izleme yapabiliyorsunuz. Fakat basılı kitap almaya kalktığınızda, kitapçınızda alacağınız kitaba sınırsız şekilde göz atabilirsiniz.
Basılı Kitapların Dezavantajları:
Birçok ağaç kesiliyor:
Bildiğiniz gibi kâğıdın yapımında ağaçlar kullanılıyor. Her basılan kitap ağaçların yok olması anlamına geliyor. Fakat ağaçların yok olmasını sağlayan keşke sadece kitaplar olsa, bu konuda kitapları suçlamadan önce diğer etkenleri saymamız daha faydalı olacaktır.
Bunun haricinde e-Kitap’ın avantajları kısmında belirttiğimiz etkenler basılı kitabın dezavantajlarından sayılabilir.
Son Karar Sizin
Yine de son karar siz kitapseverlerin. Benim çevremden edindiğim izlenimlere göre basılı kitaptan vazgeçemeyenler, bilgiyi her nasıl olursa olsun edinmek isteyenler, e-Kitap işini bir hayli benimsemiş kimseler mevcut. Klasik kitap okuyucusu olmam nedeniyle basılı kitaplar benim tercihim fakat yine de e-Kitap seçeneği hiç fena sayılmaz. İkisini de birlikte kullanmak biz kitapseverler için oldukça faydalı olacaktır.
E-kitap hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz önerebileceğim yazılar:
tabii ki basılı kitap.kitabın kokusunu almadan,üzerinde tozu temizlemeden,önemli kısımların altını çizmeden okumak hiç bana göre değil.