Geçenlerde genç bir arkadaşıma okuma alışkanlığı kazandırmak için ufak bir kitap listesi hazırlama işine giriştim. Kendi kendime oluşturmaya çalıştığım liste yetersiz kalınca internetten destek almayı umdum fakat yaptığım araştırmalar sonucunda bu konuda herhangi bir işe yarar çalışma görmedim. Gençlerimize kitap okumalarını öneriyoruz ama hangi kitapları okuyacaklarını söylemeyi başaramıyoruz. Başarsak bile bu bir dikte halini alıyor ve haliyle başarısızlığa uğruyor. Oysa ki iyi bir kitap listesi okuma aşkını alevlendirebilir ve ömür boyu yakacak hale getirebilir. Herkes için ayrı bir liste oluşturulabilir -ki bu kişinin karakteri doğrultusunda olmasında fayda var- fakat ben herkes için olabilecek bir liste oluşturmayı yeğledim. Listede yer alan kitaplar çoğunlukla gençlerin macera, keşfetme ve öğrenme becerilerine etkileri olacaktır. Ayrıca kitaplar sayfa sayısı olarak yeni başlayan birini yormayacak şekilde genellikle az denilebilecek düzeyde.
Liste oluştururken yahut bu listeden yararlanırken listedeki kitapların iyi çevirmenlerden çıkan basımlarını almakta büyük fayda var. Kötü çevirmen iyi bir okuru kitaptan, yeni bir okuru ise kitap okumaktan soğutabilir.
2. Seksen Günde Dünya Gezisi – Jule Verne
3. Huckleberry Finn’in Maceraları – Mark Twain
4. Fareler ve İnsanlar – John Steinbeck
5. İnsan Neyle Yaşar – Tolstoy
6. Ayın Çevresinde – Jule Verne
7. Noel Şarkısı – Charles Dickens
Son olarak belirtmem gerekiyor ki bu listenin tamamını karşı tarafa sunmak zorunda değilsiniz. Belki de böyle bir adım yanlış bile olabilir. Sizin seçtiğiniz 2-3 kitabı sunmak daha iyi olabilir. Bu sayede acemi okurumuzun gözünü fazla korkutmamış oluruz.