Bugünlerde ucuz kitap alma yolunun internetteki kitap satış sitelerinden geçtiğini biliyoruz. Ne yazık ki artık kitapçılar bu konuda yeterince cazip değil. İnternetten kitap almaya karar vermiş biri için işin en zor kısmı bana kalırsa hangi siteyi tercih etmesi gerektiği. Bu konuda işin güvenlilik penceresinden bakıldığında; daha önceki yazılarımda sizlere büyük sitelere yönelmenizi tavsiye etmiştim. Lakin fiyat bakımından bakıldığında bu sitelerin birbirine net bir üstünlük kurması tam manası ile mümkün olmadığı kanaatindeyim. O halde en uygun fiyatları bulabilmek için ne yapılabilir? Belki tüm kitaplar tek tek sitelere girilerek fiyat bakımından birbiriyle mukayese edilir, kendi içerisinde gruplanır ve buradan çıkacak sonuçlar doğrultusunda alınır. Bu önerim her ne kadar mantıklı gibi görünüyor olsa da gereğinden fazla meşakkatli olabilir, neden mi?
Bunu tam mahiyetiyle kavramak için isterseniz öncelikle birkaç kitap satış sitesi belirlediğimizi varsayalım. Sözgelimi belirlediğimiz sitelerden fiyat karşılaştırması yapacağımız kitap Jack London’un Martin Eden adlı eseri olsun. Her bir sitenin arama motoruna “Jack London Martin Eden” yazmak ve ardından istediğimiz yayınevini bulmak uzun sürecek yorucu bir iş olacaktır. Bahsettiğim bu durumu birçok kez yaşadığımda artık “Keşke hepsinin fiyatlarını mukayese edip bana minik bir liste şeklinde sunabilecek bir site olsaydı.” dileğinde bulunmuştum. İleriki zamanlarda araştırmalarımda bunu yapan bir sitenin varlığından haberdar olup bir hayli sevinmiştim. Uzun deneyimleme sürecim sonucunda bu keşfimin sizlerle paylaşılabilecek bir şey olduğuna kanaat getirdim. Şimdi size açıkça diyebilirim ki kitapmetre.com bu iş için harika bir yer.
Kitapmetre’de arama motoruna aramak istediğiniz kitabı yazıyorsunuz ve size ekran görüntüsündeki gibi bir sonuç çıkarıyor. Buradan en popüler kitap satış sitelerindeki fiyatları güncel (büyük çoğunlukla) şekilde listeliyor. Eğer arattığınız kitap birden çok yayınevinden çıkmışsa listede tüm baskıları çıkıyor. Bazı durumlarda bu kitaplar birbirinden farklı kitaplar olarak algılanabiliyor. Bu durumda arama sonuçlarından arzu ettiğiniz yayınevinin baskısını tercih edebiliyorsunuz. Kitapmetre sayesinde tek tek aramayla uğraşmadan kitapların fiyatlarını mukayese etme şansı yakalıyorsunuz. Bu sistemin mükemmel çalıştığın söyleyemesem de başarılı olduğunu söyleyebilirim.
Alternatif Değerlendirme Yolları
En uygun fiyatlı kitap satış sitesini ararken tek bir kıstasa bağlı kalmak yanıltıcı olabilir. Son zamanlarda birçok farklı unsur en uygun sıfatının sahibini değiştirebiliyor. Örneğin sadece belli zamanlarda bir sitede, kargo o gün için ücretsiz olabiliyor. Haftalık veya günlük olarak bazı kitaplar veya yayınevleri ekstra indirime girmiş olabiliyor. Bazen kitap siteleri çeşitli bankalar ile kampanyalar düzenleyebiliyor.
Bu kadar çok unsur içerisinde sizlere önerim: Tekli kitap alımlarında aceleniz yoksa kargonun ücretsiz olduğu günleri bekleyebilir yahut aceleniz varsa en ucuz kitap ve kargo fiyatını bulup kitabı alabilirsiniz. Eğer sık sık kitap alan biriyseniz, kitap satış sitelerinin sosyal ağlardaki hesaplarını takip etmek kampanyalardan haberdar olmak için mantıklı olabilir. Mutlaka bir kitabı almaya karar vermişken birden fazla siteye göz gezdirin. Daha avantajlı bir fiyatı yakalamak ekonomik olarak size katkıda bulunacaktır.
Okumanızı önerdiğim diğer yazılar:
Merhaba, denedim ancak beş ayrı kitap sitesinde bulunan bir kitabı sanki tek kitapçıda varmış gibi listeledi önerdiğiniz site ve fiyatı da yanlış gösterdi. Sanırım geçen zaman içerisinde site ilgisiz kalmış, bir elden geçirilse iyi olur gibi. Güzel bir projeymiş oysa ki.
(Alternatif yöntem arayanlar Google’da kitabı ismiyle aratıp sonra yukarıdan “alışveriş” ikonuna tıklayarak ilgili kitabı satış sitelerindeki fiyatlarına göre sıralatabilir. Ben öyle yapıyorum.)